Разузнавателният дрон от съветската епоха, който се разби в Загреб

...
Разузнавателният дрон от съветската епоха, който се разби в Загреб
Коментари Харесай

Експерти: Дронът, който се разби в Хърватия, е носел авиобомба

Разузнавателният дрон от руската ера, който се разруши в Загреб предишния месец без да аргументи вреди и жертви, е пренасял авиобомба, която се взриви след удара в земята, само че не е съдържала тринитротолуен (TNT), заяви през днешния ден съвет от специалисти, представен от ХИНА, съобщи Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 4148
Разследващите не пожелаха да уточнят каква е била задачата и кой е изпратил дрона, само че Унгария сподели, че е засякла с радар летателния уред Туполев ТУ-141 в унгарското въздушно пространство, откакто е бил засечен над Украйна и е влезнал в Унгария от Румъния, отбелязва Ройтерс.

Дронът, летял на височина 1000 метра, влезе в хърватското въздушно пространство на 10 март и се разруши седем минути по-късно.

Инцидентът се случи две седмици след съветската инвазия в Украйна, която Москва дефинира като " специфична военна интервенция ", а Западът – като непровокирано нахлуване.

" Подробен разбор на металните елементи сподели, че дронът, носещ авиобомба OFAB 100-120, се е разрушил в земята заради щета на парашута, само че няма следи от военния експлозив тринитротолуен (TNT) " сподели на брифинг в Загреб Ивана Бачич, специалист по експлозиви.

" Бомбата е била заредена с неконвенционален органически прахуляк ", добави Бачич.

Разследващите оповестиха, че 96 автомобила са претърпели вреди от детонацията покрай езерото Ярун в Загреб, които се правят оценка на 600 000 куни (86 090 долара).

Експертите  отхвърлиха да кажат кой може да е изпратил дрона и за какво, акцентирайки, че това е част от следствие на министерството на защитата.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР