Разцепление в управляващата коалиция!За първи път!Министрите от Има такъв народ

...
Разцепление в управляващата коалиция!За първи път!Министрите от Има такъв народ
Коментари Харесай

Разцепление във властта! Министрите на ИТН напуснаха със скандал заседанието на МС

Разцепление в ръководещата коалиция!

За първи път!

Министрите от " ИТН " напуснаха постоянното съвещание на Министерски съвет, където се очакваше да се одобри актуализацията на бюджета.

Става въпрос за спор точно за преизчисляването на средствата на страната.

Предсрочно от съвещанието излязоха вицепремиерът Гроздан Караджов, външният министър Теодора Генчовска и спортният министър Радостин Василев.

Четвъртият министър от квотата на Има Такъв Народ – на енергетиката Александър Николова, не е участвал на съвещанието. Неговият заместител е останал.

Причината е, че те не са останали удовлетворени от финалния вид на бюджета.

Правителството е одобрило плана за актуализация на бюджета макар абсурда с министрите на " ИТН ".

Още през днешния ден трите проектозакона ще бъдат импортирани в Народното събрание.

Първо Теодора Генчовска настояла за пари за нарастване на заплатите на чиновниците във Външно, а по-късно и Караджов изискал пари за значими пътни планове.

И на двете претенции било отказано от вицепремиера Асен Василев и министър-председателя Кирил Петков.

Тримата поискали и актуализацията на бюджета да не се разисква от държавното управление преди да бъде утвърдена от Коалиционния съвет, който е плануван за довечера.

Станислав Балабанов от Има Такъв Народ съобщи неофициално пред публицистите в Народното събрание, че на този стадий няма да разяснява публично, преди да има решение и отговор. Неофициално показа, че в бюджета няма никакви средства за пътища и е поднесен под масата.

Епицентър. бг напомня: в неделя депутатът от " ИТН " и ръководител на Комисията по бюджет в Народното събрание Любомир Каримански съобщи, че " нито една концепция на " ИТН “ не е осъществена в актуализацията на бюджета по този начин, както е препоръчана ".

" Може би някой ще каже, че концепцията за диверсифицираната ставка в размер на 0% за производството на самун и хлебни артикули е наша, само че нашата мярка не стопира по този метод. Ние предложихме и допълнение, в което да е ясно, че обособените детайли, участници в ценообразуването на хляба и хлебните артикули са по-важни и беше обикновено специалистите сред обединението и Министерство на финансите да седнат и да уточнят обсега и метода, по който това може да се случи за най-уязвимите групи, не общо за всички ", акцентира той.

Засега представители на " ИТН " отхвърлят публично да разясняват тематиката, само че съгласно информация на " Дневник " от партията на Слави Трифонов поисканите 2 милиарда лева в допълнение са за:

- остарели контракти за изпълнени пътни поправки
- остарели контракти, по които могат да се разпореждат нови действия
нови контракти.

Тъкмо тематиката с парите за пътища към този момент един път докара до раздори в ръководещата коалиция, като още тогава причините на " Продължаваме промяната " бяха, че имат подозрения за процедурите по контракти, подписване при ръководството на ГЕРБ. Обратната позиция беше, че парите са дължими на строителните компании, а и без да се изплатят, не може да има нови възлагания за възстановяване на инфраструктурата.

От " ИТН " настояват, че спомагателните 2 милиарда лева за пътищата са им били обещани при първичните разисквания за актуализацията на бюджета.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР