Разцъфтяване на корупцията и неефективно харчене на публични и лични

...
Разцъфтяване на корупцията и неефективно харчене на публични и лични
Коментари Харесай

Триумф на корупцията и разпиляване на милиони в Covid-кризата

Разцъфтяване на корупцията и неефективно харчене на обществени и персонални средства на жителите по време на Covid-кризата. Tова са изводите от проучване на Българския институт за правни начинания (БИПИ), отдадено на порочните практики на корупция в опазването на здравето в изискванията на пандемия.

От началото на пандемията в България има безпорядък в ръководството и финансирането на здравната рецесия, който води до разпиляването на голям запас за ваксини, проби, лекарствени препарати, медицински произведения и инсталация, капитално строителство и др, демонстрира изследването.

Икономическият консултант от КТ “Подкрепа “ Ваня Григорова даде образец, че цената на PCR тест, платена от страната през април 2020 година е 16 лв. . На тази цена са контрактувани над 30 хиляди теста. Сделката за 30-те хиляди теста по 16 лева всеки е за сумата от малко над 300 хиляди $. През юли предходната година са закупени още 42 хиляди теста - по 13 лева за брой.

" Няма по какъв начин разноските за PCR тест, в това число с съоръжение и всички останали разноски, да надскочи 40 - 45 лева ", споделя Григорова. Същевременно при започване на пандемията цената на PCR тест варираше сред 90 и 120 лева, а при експресна обработка доближаваше до 190 лeва.

Според отчета разликата в пазарната цена на теста и тази до крайния консуматор е девет пъти по-висока .
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР