Разтопени останки от стара автомобилна гума. Силно обгорели дървета. Овъглени

...
Разтопени останки от стара автомобилна гума. Силно обгорели дървета. Овъглени
Коментари Харесай

Разследване: Как пожарът на остров Мауи се разпространи толкова бързо?

Разтопени остатъци от остаряла автомобилна гума. Силно обгорели дървета. Овъглени елементи на зарязан електрически дирек. Разследващите изследват тези и други доказателства , до момента в който се пробват да разгадаят мистерията на смъртоносния горски пожар , който избухна на територията на остров Мауи предишния месец, заяви „ Associated Press “. Въпросът е по какъв начин един дребен , публикуван от вятъра пожар , провокиран от съборени електропроводи и по-късно разгласен за сполучливо сподавен, се е разгорял още веднъж часове по-късно и се е трансформирал в унищожителен пъкъл?

Отговорът може да се крие в дере , обрасло с гъста растителност , което се намира под електропроводите на компанията „ Hawaiian Electric Co “  и нещо, което е разпалило тлеещите въглени от първичния пожар, преди пламъците да се разгорят още веднъж от мощния вятър. Пламъците бързо обгърнаха град Лахайна , унищожиха хиляди здания и предизвикаха гибелта на минимум 97 души . Докато следователите пресяват почернелите парчета, с цел да обяснят най-смъртоносния горски пожар в Съединени американски щати от повече от век насам, стана явен един факт – мястото , където са се намирали оборудванията на въпросната електрическа компания е било неокосено и неподдържано в продължение на години, макар че се намира в регион, систематизиран като високорисков за горски пожари .

Въздушни и сателитни изображения , прегледани от „ Associated Press “, демонстрират, че дерето от дълго време е било мощно непроходимо от гъста трева, шубраци, дребни дървета и отпадък, които продължителната лятна суша трансформира в „ идеалното място “ за пожари. Снимките, направени след огненото злополучие, демонстрират овъглена растителност покрай електрическите уреди на комуналното дружество, която към момента е висока над 10 фута.

Въпреки че се чака да отнеме месеци преди да бъдат ясни безапелационните констатации за повода за пожара, акцентът върху ролята на „ Hawaiian Electric “ в ръководството на терена евентуално ще разпали в допълнение изказванията за немарливост против компанията, която е изправена пред правосъдни каузи , обвиняващи я в това, че не е прекъснала превантивно електрозахранването при оповестените предизвестия за мощен вятър, не е модернизирала електрическите си стълбове и не е разчистила региона към линиите си.

От управлението признават, че прекъснатите електропроводи са предизвикали първичния пожар , само че в правосъдните каузи настояват, че компанията не може да носи отговорност за последвалото експлоадиране на пожара, защото електропроводите ѝ са били изключени от часове, когато пожарът се е разгорял още веднъж и се е популяризирал в града. Вместо това сдружението се пробва да трансферира виновността върху чиновниците на пожарната работа в окръг Мауи за това, че съгласно него те са декларирали прибързано и погрешно, че са потушили първия пожар. Властите на окръга обаче отхвърлят пожарникарите да са показали немарливост.

Улики в следствието

Разследващите, ръководени от Федералното бюро за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви на Съединени американски щати, дружно с локалните управляващи на Мауи, отхвърлиха да разясняват детайлности по настоящото следствие. Все отново, екип на„ Associated Press “ съумя да прегледа над 950 фотоси , направени предишния месец, на които се вижда по какъв начин следователите претърсват региона на дерето, маркират предмети с жълта лента и преглеждат разцепени електрически стълбове, прекратени електропроводи и други улики. Снимките бяха предоставени на медията от адвокатската адвокатска фирма „ Морган и Морган “, която съди електрическата компания от името на жителите, изгубили домовете си.

Трима специалисти по противопожарни науки, които също са разгледали деликатно фотосите, споделят, че са забелязали няколко предмета , които биха могли да бъдат вероятни източници на запалване за обновения пожар. Сред тях е мощно овъглен, издълбан 4-метров излишък от електрически дирек, който е бил маркиран с жълта лента, изваден от земята с кран и откаран за в допълнение добиване на доказателства. Следователите изследват и две мощно обгорели дървета и купчини камъни, осеяни с отпадъци, в това число остатъци от остаряла автомобилна гума, чиито изтъркани стоманени ремъци стърчат през разтопения материал. В отговор на това от „ Hawaiian Electric “ настояват, че на мястото е имало детайл на остарелия дирек, когато до него е бил инсталиран нов. От компанията не пожелаха да отговорят на въпроса дали политиката на компанията е да оставя остарели стълбове на мястото им, откакто бъдат сменени.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР