Разследващите органи се заеха с тежката задача да определят причината,

...
Разследващите органи се заеха с тежката задача да определят причината,
Коментари Харесай

Експерти разгадават мистерията с новия самолет на Boeing, който падна в Индонезия

Разследващите органи се заеха с тежката задача да дефинират повода, заради която чисто новият Boeing Co. 737 Max на индонезийската самолетна компания Lion Air падна в морето до остров Ява малко след излитането си, убивайки всичките 189 души на борда. Водолази търсят потъналите остатъци от самолета, дружно с черните кутии, които са документирали последните момента на борда. Инцидентът е първият за най-модерния Boeing 737, който стартира полети с самолетните компании през предходната година и най-тежкия в гражданската авиация от три години насам.

Вече има индикации за възможните аргументи: молба от страна на водачите да се върнат на летището, проблем с поддръжката на предходен полет и отклонения в скоростта преди самолетът дефинитивно да изгуби височина. Ограничената и на момента спорна информация за полета обаче не съответствува с предходни произшествия, споделя Стив Уолъс, някогашен началник на отделa за следствие на произшествия във Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати.

“Нямам сюжет с най-вероятните аргументи за този случай, ” споделя Уолъс пред Bloomberg, предава profit.bg.

От избавителната работа на Индонезия оповестиха, че ще употребяват 14 плавателни съда в опит да открият корпуса на самолета и телата на жертвите.

Инцидентът е спънка пред напъните на Индонезия да усъвършенства въздушната сигурност, откакто страната сполучливо лобира в интерес на отменянето на възбрана за полети на нейни превозвачи, измежду които и Lion Air, до Европейския съюз.

Екип от проверяващи от Националния съвет по транспортна сигурност на Съединени американски щати, Boeing и производителя на мотори CFM International, ще оказва помощ в резследването, което се води от индонезийските управляващи.

Самолет на два месеца

Самолетът 737 Max 8, който е на два месеца и обслужва Полет 610, излетява от столицата Джакарта на път за островната туристическа дестинация Пангкалпинанг, в 6:20 часа сутринта локално време в понеделник. Ръководителите на въздушното придвижване губят връзка със самолета 13 минути по-късно, когато той е на височина от към 900 м. съгласно Спасителната работа на Индонезия.

Самолетът, регистриран като PK-LQP, е имал закъснение по отношение на поддръжката в предходния си полет от Денпасар късно в неделя, само че получил утвърждение от инженерите за утринното пътешестване, съобщи основният изпълнителен шеф на Lion Air, Едуард Сираит. Самолетът имал едвам 800 часа във въздуха, откакто стартира да лети през август, съгласно Комитета по транспортна сигурност на Индонезия.

Проследяването на полета във Flightradar24 демонстрира, че самолетът се е снишавал и издигал неколкократно, като скоростта му също се е променяла. И двете неща не са типични за най-новия компютърно ръководен аероплан. Обяснение за това може да са голям брой проблеми свързани с екипажа и оборудването на самолета, от неправилно отчитане на скоростта до някакъв тип електрическо разстройване.

Малко след излитането от Джакарта, един от водачите желае позволение за връщане на летището, което е индикация, че екипажът може би е имал проблем с някаква нередовност. Времето евентуално не е било фактор, съгласно индонезийската комисия по пътна сигурност.

„ Почти невероятни “

В последните си секунди самолетът се е движел надолу със скорост от към 350 благи (560 км) в час, което е много над елементарната скорост при втурване, сочат предварителните данни. Тази информация обаче ще би трябвало да бъде доказана от записите на черните кутии.

“Това нещо в действителност пада съществено, ” споделя Джон Кокс, президент на консултантската компания Safety Operating Systems, който е взел участие в следствието на редица произшествия. “Данните са съвсем невероятни. ”

Преди вчерашната покруса Lion Air имаше седем произшествия за 18 години. Бързо разрастващият се транспортьор е третия максимален клиент на модела Max, като повече самолети от него са купили единствено Flydubai и Southwest Airlines Co., съгласно уеб страницата на Boeing.

Доставеният първо на подразделението на Lion Malindo, Max е най-продаваната версия на Boeing 737. Към края на септември, Boeing има поръчани над 4 564 самолета, а моделът е съвсем разпродаден до 2023 година

В Азия, където през последното десетилетие се появиха няколко десетки нискотарифни превозвачи, измежду клиентите са индийската SpiceJet Ltd. и китайския държавен транспортьор China Southern Airlines Co. Най-новата серия от фамилията 737, която е и най-големият източник на облага за Boeing, се конкурира с A320neo на Airbus SE.

Вчера акциите на Boeing поевтиняха с 6.6% до 335.59 $, което бе най-големият спад от февруари 2016.

Издирване

От индинезийската избавителна работа оповестиха, че не очакат да има оживели при злополуката и че телата на множеството жертви евентуално са останали в корпуса на самолета, който в този момент е някъде на морското дъно. Засега са открити само елементи от тела, парчета от самолета и персонални движимости на пасажери. Издирването е концентрирано в регион от 124 морски благи в морето покрай остров Ява.

Въз основа на броя на хората на борда това е най-смъртоносният случай, откогато аероплан Airbus A321 на съветската Метроджет с 224 души на борда падна над Египет през 2015 година поради бомба на борда. Последният огромен въздушен случай в Индонезия бе през декември 2014 година, когато Airbus A320 на AirAsia Indonesia със 162 души на борда се разруши в морето по време на полет от Сурабая до Сингапур.

Lion Air, която е собствнеост на PT Lion Mentari Airlines, е измежду най-големите клиенти на Boeing и Airbus, а бързото й разгръщане е показателно, както за обещаващите вероятности по този начин и за провокациите пред авиацията в Индонезия. Базираният в Джакарта транспортьор получи 13 от поръчаните през 2012 година 201 самолета Max като част от договорка на стойност 22.4 милиарда $.

Въпреки това самолетна компания е имала не един и два случая през годините. Последната загуба на аероплан е през 2013 година, когато Boeing 737-800 на два месеца се приземява във водата малко преди да доближи до интернационалното летище в Денпасар. Корпусът на самолета се разпада при рухването, само че тогава случаят се разминава без жертви.

Авиопревозите в Индонезия процъфтяват в последните години, а локалният пазар е петият най-натоварен в света. Пътникопотокът на локалните авиопревозвачи е повишен повече от три пъти в интервала 2005 - 2017 до 97 милиона души.

Авиопревозвачите обаче изпитват усложнения с сигурността, частично вследствие на темповете на това разгръщане, както и в резултат на проблеми свързани с планинския терен, екваториалните стихии и постоянно едва развитатата авиационна инфраструктура. Lion Air бе измежду индонезийските самолетни компании, на които бе неразрешено да летят до Европейски Съюз в интервала 2007 – 2016 година

От Европейската комисия оповестиха, че като цяло “няма индикации ” за утежняване на равнищата на сигурност при Lion Air или за контрола над въздушната сигурност в Индинезия. Решението за премахването на индонезийските превозвачи от листата през 2016 година е въз основа на експертни разбори, съобщи представителят на Европейска комисия Енрико Бривио през вчерашния ден.

След вчерашната злополука, австралийситие управляващи не разрешиха формалните лица и на подизпълнители на страната да летят с Lion до последващо разпореждане. Решението ще бъде преразгледано, откакто се изяснят аргументите за случая.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР