Разследването започна още през 2013 г.Санкциите до момента надхвърлят 1

...
Разследването започна още през 2013 г.Санкциите до момента надхвърлят 1
Коментари Харесай

ЕС глоби 344 млн. евро пет банки за картел

Разследването стартира още през 2013 година
Санкциите досега надвишават 1 милиарда евро

Европейската комисия разгласи в четвъртък налагането на общата сума от 344 млн. евро санкции на пет банки - UBS, Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS), HSBC и Crеdit Suisse - приети за отговорни за скрито споразумение за манипулиране на курсовете за продан на валута, съобщи Агенция Франс Прес.

С тези ограничения официално се поставя завършек на третата глава от епична сага, почнала с следствие през 2013 година, вследствие на което през 2019 година бяха наложени 1,07 милиарда евро в наказателни ограничения против финансовите институции, забъркани в заговора. Разследването откри, че брокерите, натоварени с интервенциите по продан на съответни валути, действайки от името на посочените банки, са координирали между тях общи тактики.

“Решението ни във връзка с (вътрешни) споразумения напомнят ясно че Европейската комисия има твърдата воля да бди върху финансовия бранш, тъй че да бъде здрав и конкурентоспособен”, съобщи в публично официално съобщение от Брюксел европейският комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.
Съглашението сред петте банки “нанесе вреди върху интегритета на финансовия бранш в ущърб на стопанската система и европейските потребители”, споделя още Вестагер в официалното съобщение на Европейска комисия.

Решението на Брюксел е обвързвано с споразумяване на сметките с четири от петте банки забъркани в аферата. Швейцарската банка UBS се употребява с привилегията да е институцията, разкрила пред Еврокомисията тайното споразумение и има имунитет, който є икономисва 94 млн. евро санкции за лъжливи практики.

Трите английски финансови институции, забъркани в абсурда - Barclays, RBS et HSBC - също се възползваха от понижаване на санкциите, поради доброволното им съдействие в следствието. Санкциите им възлизат надлежно на 54,3 млн. евро, 32,5 млн. евро и 174,3 млн. евро. За разлика от всички тях, другата швейцарска банка в аферата - Credit Suisse - изцяло отхвърли да спомага на европейските контролни органи и получава 83,3 млн. евро санкция.

Сумите на глобите вземат поради цената на продажбите осъществени от всяка една от финансовите групи на територията на Европа, степента на съвестност на закононарушението и продължителността на осъществяваните операции.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР