Разследването срещу шестимата, арестувани в Лондон по данни за шпионаж

...
Разследването срещу шестимата, арестувани в Лондон по данни за шпионаж
Коментари Харесай

Българите, арестувани за руски шпионаж, замесени в кражба от дома на Христо Грозев

Разследването против шестимата, задържани в Лондон по данни за шпионаж в интерес на Русия, е разкрило данни за тяхното съучастничество в нелегално влизане в дома на проверяващия публицист Христо Грозев. Част от тях са взели участие в интервенцията, осъществена във Виена през юни 2022 година, излиза наяве от данни на Der Spiegel, за които Грозев работи.

Сред участниците е Орлин Русев, който се счита за водач на групировката. Той е и индивидът, с който е имал директен контакт Ян Марсалек - някогашният шеф на банкрутиралата немска компания Wirecard, който също беше изобличен като сътрудник на съветското разузнаване и живее в заточение в Русия от 2020 година насам. Пробивът в дома на Грозев става обществено прочут, откакто австрийските и английските служби са разкрили доказателства в чатове на иззети техни телефони. На 11 юни 2022 година Орлин Русев написа на Марсалек, че екипът му е влезнал сполучливо в жилището на Грозев и е взел преносим компютър и флашки. Той споделя още, че ще се опитат да откраднат и смарт телефона му посредством " джебчии ". Групировката, която е проникнала в жилището на Грозев, включва най-малко част от българите, задържани във Англия за шпионаж, съгласно източниците на немското издание.

Смята се, че крадците са търсили съответен преносим компютър, на който са подозирали, че се намират събраните данни на Грозев във връзка следствието за отравянето на Алексей Навални. Вместо това са взели остаряло устройство, на което няма скъпа информация. Предполага се, че те са пренесли преносимия компютър през България към Истанбул, където са го предали на съветска служителка на ФСБ на име Татяна Спиридонова.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР