Разследването на Белгия за от Катар и Мароко в Европейския

...
Разследването на Белгия за от Катар и Мароко в Европейския
Коментари Харесай

Корупционният скандал в Европарламента се разраства с още замесени депутати

Разследването на Белгия за от Катар и Мароко в Европейския парламент се разшири, демонстрира интернационална заповед за арест, получена от " Политико ".

Евродепутатите Мария Арена и Алесандра Морети са свързани с следствието, подхванато от белгийските прокурори, съгласно заповедта за италианския евродепутат Андреа Коцолино, предходната седмица по обвинявания в корупция, пране на пари и присъединяване в незаконна организация. Заповедта е издадена на 10 февруари от белгийския следовател Мишел Клез.

Според документа Арена и Морети са били членове на група от четирима души, дружно с Коцолино и белгийския евродепутат Марк Тарабела, предходната седмица.

Четиримата, съгласно заповедта, са изпълнявали поръчки на някогашния евродепутат Пиер Антонио Панцери, хипотетичен началник на мрежата, настояща в Европейския парламент, който.

 Скандалът Скандалът " Катаргейт " хвърля светлина върху " недосегаемите " евродепутати

Скандалът с пазаруване на въздействие раздруса " столицата на Европейски Съюз ", откакто белгийските управляващи домове и офиси през декември 2022 година на фона на обвиняванията, че Катар и са раздавали пари и дарове, с цел да си обезпечат удобно отношение в Европейския парламент.
През идващите месеци институцията, която постоянно се изявява по въпроси, свързани с върховенството на закона и битката с корупцията, мина през интервал на самоанализ, а водачите ѝ се опитваха да се дистанцират от забърканите и да проведат. Сагата насочи вниманието изключително върху групата на социалистите и демократите, към която принадлежаха забърканите евродепутати. Тя изключи Тарабела, Коцолино и на Народното събрание и отговори през януари със собствен личен проект за битка с корупцията и бистрота.

Заповедта, забелязана от " Политико ", хвърля светлина върху степента, до която се допуска, че корумпираната мрежа е проникнала в Европейския парламент.

В един образец, посочен в заповедта, се споделя, че Арена и Морети са работили по указания на Панцери по време на среща за допустима парламентарна резолюция за Катар в края на 2021 година

 Алесандра Морети
© European parliament (Multimedia centre)

Алесандра Морети

Панцери, който на този стадий към този момент не е бил евродепутат и не е участвал на срещата, е дал указания на някогашния си помощник, пробвайки се да повлияе на възможната резолюция.

Планът и самоличността на членовете на тази група са били разкрити от текстови известия, изпратени до Панцери от някогашния му помощник Джузепе Мерони, който към момента е работел при социалистите и демократите по това време, съгласно заповедта.
Панцери подписа съглашение с белгийските прокурори предишния месец за оказване на подпомагане против понижаване на присъдата. " Катар решен ", е написал Мерони в известие до някогашния си началник Панцери, съгласно заповедта. След срещата Панцери е получил информация за случилото се от Арена, както и от Франческо Джорджи - различен негов някогашен помощник, който тогава е работел за Коцолино. Джорджи е сътрудник на намиращата се в ареста Кайли. Самият той в този момент също е задържан.

" Мога единствено да кажа, че това беше легален продан на информация като част от постоянната парламентарна политическа активност ", сподели Мерони в отговор на питане на " Политико " за коментар.

Морети, евродепутатът, разпознат в заповедта, забелязана от " Политико ", отхвърли обвиняванията. " Никога не съм следвал инструкциите на господин Панцери в моята политическа активност, през декември 2021 година не е обсъждана никаква резолюция. "

 Парламентът на малките врати: за какво абсурдът с Катар в сърцето на Европейски Съюз беше неминуем Парламентът на малките врати: за какво абсурдът с Катар в сърцето на Европейски Съюз беше неминуем

За разлика от случаите на, управляващите не са поискали от Европейския парламент да вдигне имунитета на Arena и Морети, стъпка, нужна за следствие или обвиняване против тях. Арена отхвърли коментар.

Тя беше подложена на инспекция поради пътешестване до Доха през май 2022 година, откакто не съумя да заявява в точния момент, че държавното управление на Катар е платило нейните полети и настаняване. предишния месец като ръководител на парламентарната подкомисия по правата на индивида - роля, която тя наследи от Панцери.

Морети, в това време, на 17 януари тази година заявява субсидирано пътешестване до Катар, което се е провело през февруари 2020 година

Връзката с Мароко

Заповедта също по този начин хвърля светлина върху хипотетичната роля на Мароко в абсурда за пазаруване на въздействие.

Документът разкрива, че в прихванат диалог Панцери и Джорджи са разискали прокарването на марокански ползи посредством слагане на Коцолино или Кайли в специфична парламентарна комисия, проверяваща потреблението на за хакване на телефоните на публицисти, деятели и политици. Мароко, съгласно изказвания в медийни изявления, може да е употребило шпионския програмен продукт, с цел да хакне испанското държавно управление.

 Ева Кайли
© European parliament (Multimedia centre)

Ева Кайли

И Коцолино, и Кайли станаха пълноправни членове на комисията, само че в този момент изгубиха тези функции.

Коцолино, който неведнъж отхвърли да е направил нещо неправилно, отхвърли коментар.

Джорджи е съумял да попречи на Народното събрание да излезе с текст, неподходящ за Мароко, и е уведомил Панцери за това през май 2022 година, съгласно заповедта.

 Шампанско, салами, бонбони: какви дарове е получавала Мецола като ръководител на европарламента Шампанско, салами, бонбони: какви дарове е получавала Мецола като ръководител на европарламента

Двама мароканци, считани за основни за хипотетичната корумпирана мрежа, са посочени в заповедта за арест: шпионинът Мохамед Белахреч, с кодово име M118 и прочут на европейските шпионски служби от известно време, и Абдеррахим Атмун, дипломат на Рабат във Варшава.

Според заповедта Атмун е " изиграл значима роля ", като е раздавал пари в брой и се счита, че е работил " тясно " с мароканското разузнаване и е поддържал връзка с Белахреч.

И двамата не дадоха отговор на голям брой претенции за коментар.

Връзката със Западна Сахара

Според заповедта Мароко също по този начин се е пробвало да повлияе на позицията на Европейския парламент по противоречивия въпрос за Западна Сахара. Оспорваната територия е някогашна испанска колония, за която от десетилетия имат искания както Мароко, по този начин и бунтовническо придвижване за самостоятелност.

Испания, която дълго време оставаше неутрална в продължаващия спор, обърна позицията си предходната година, подкрепяйки проекта на Рабат за лимитирана автономност на Западна Сахара под марокански суверенитет. Този ход последва година на възходящо напрежение сред Мадрид и Рабат, откакто на един от водачите на бунтовническото придвижване беше позволено да пътува до испанска болница за лекуване.

В белгийската заповед за арест се споделя, че Коцолино е разгласил изказване по искане на Атмун и Панцери през март 2022 година, подкрепяйки смяната на позицията на Испания за Западна Сахара.

Орган по нравственос

Междувременно зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова разгласи, че Брюксел възнамерява да показа своето от дълго време отлагано предложение за изчерпателен орган на Европейски Съюз по нравственос през март.
В изявление пред евродепутатите Йоурова сподели, че предлагането за самостоятелен орган по нравственос ще има за цел да помогне на осем евроинституции да имат " общи, ясни и високи стандарти " и " сходни механизми за надзор ", като в същото време зачита " особеностите " им.
Йоурова въпреки всичко акцентира предизвикването, което съставлява хармонизирането на разпоредбите за толкоз разнообразни органи като Европейския парламент, Европейската централна банка и Съда на Европейски Съюз. Целта, сподели тя, е да се предложи проект, който е " политически изпълним, само че и логичен " и който може да служи и като " превантивна мярка " против пропуски.

 Вера Йоурова
© European parliament (Multimedia centre)

Вера Йоурова

Йоурова уточни, че надзорният орган " може да се занимава с следствие и евентуално също и със наказания ".

Предложението ще се ползва за Комисията, Съвета на Европейски Съюз, Парламента, Европейската централна банка, Сметната палата, Съда на Европейски Съюз, Комитета на районите и Икономическия и обществен комитет. Йоурова също загатна декларациите за имущество и споровете на ползи като фактори, които биха могли да попаднат в мандата на органа по нравственос.

Той не може да размени проверяващите органи, които преглеждат незаконни действия, като Европейската работа за битка с измамите и Европейския прокурор, сподели Йоурова, добавяйки също, че органът ще служи като " спомагателен пласт " отвън вътрешните ограничения на всяка институция за налагане на правила.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР