Разследване на "Марица" алармира за екобомбата край Пловдив Незаконен добив

...
Разследване на "Марица" алармира за екобомбата край Пловдив Незаконен добив
Коментари Харесай

Тревога! Пловдив пред екологична катастрофа

Разследване на "Марица " сигнализира за екобомбата край Пловдив Незаконен рандеман подкопал подпорната стена на Чая Здравко Димитров: Благодаря на премиера, който незабавно заръча машините да влязат в р. Чая Нено Димов: Обжалванията за Пречиствателната станция са в ръцете на съда
Екологична бомба цъка с години край Пловдив, а виновните институции не взимат никакво отношение по въпроса, сигнализират природозащитници. Утайките от Пречиствателната станция не престават да се натрупат на стотици декари на километър от границите на града. Биологичният боклук престоява с десетилетия и се просмуква в подпочвените води. В същото време съществуват одобрени процедури за оползотворяване на отпадъка, както и цени, утвърдени от ДКЕВР. Местното ВиК сдружение и Община Пловдив обаче не желаят да се възползват от сходна опция и не вършат нищо за решаването на казуса. Капацитетът на полетата от дълго време е напълнен, за което " Марица " няколко пъти сигнализира. Първите утайки стоят тук още от 90-те години на предишния век, когато Пречиствателната станция претърпява повреда. Оттогава отпадъците гният и се просмукват в земята. Всеки ден нови количества утайки от отпадъчните води на Пловдив и района не престават да се натрупат и заплашват града с екологична злополука. За нейното попречване от дълго време има обезпечени средства и технология, която обаче не сработва поради чиновническото безучастие.

В цената на водата, която всеки жител заплаща, е включена и таксата за пречистването на отпадъчните води. ВиК-Пловдив обаче не прави нищо, с цел да реши казуса, въпреки шефът на държавното сдружение Спартак Николов от два мандата да е и общински консултант в локалния парламент на Пловдив. Администрацията пък, ръководена от кмета на града Иван Тотев, провали написания преди 8 години план за Воден цикъл, по който с европейски средства бе планувана рационализация на Пречиствателната станция. Сега общината още веднъж е включена като бенефициент по Оперативна програма " Околна среда " и се чака да усвои 96 млн. лв. без Данък добавена стойност. Близо 70 млн. от тях още веднъж са планувани за модернизацията на Пречиствателната. Обществената поръчка за това основно оборудване обаче отново не мина безпрепятствено и е обжалвана в съда от словашка компания. Така има заплаха планът още веднъж да бъде провален, а казусът с утайките да се задълбочи още повече.

Пречиствателната станция за отпадъчни води е приключена в далечната 1983 година. Тя се намира на 6 км от центъра на Пловдив и напълно покрай ЖР " Тракия ". Площадката е с повърхност от към 22 хектара, като земята е благосъстоятелност на Общината. В момента на площадка с изключение на утайките от Пловдив обаче се депонират и тези от Кричим, Стамболийски и Раковски, което става с безмълвното единодушие на пловдивската администрация.

Според Регионална инспекция за опазване на околната среда ВиК-Пловдив има контракт за предаването на утайките на външна компания, която би трябвало да ги оползотворява по екологични начини. Така написа в документите. Дали обаче това се случва, е въпрос, на който могат да отговорят от прокуратурата.

Преди време кметът на Община Садово Димитър Здравков сигнализира за заплахата 1 млн. тона утайки да влязат в Марица поради нерегламентирани ровове на метри, от които се извличат баластра и строителни материали наоколо. Заради същия проблем предходната седмица се пропука стената на Чая в региона на Катуница и цялото село бе застрашено от наводняване. Това обаче би било напълно малък проблем спрямо злополуката, която биха провокирали утайките, в случай че тръгнат към реката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР