Разследване на германската телевизия ARD разкри масова злоупотреба с болкоуспокояващи

...
Разследване на германската телевизия ARD разкри масова злоупотреба с болкоуспокояващи
Коментари Харесай

ARD разкри сериозна злоупотреба с болкоуспокояващи в германския футбол

Разследване на немската телевизия ARD разкри всеобща корист с болкоуспокояващи на няколко равнища в локалния футбол.

От документалния филм, озаглавен " Тайният допинг – ударът на хапчето " излиза наяве, че притеснителен % от практикуващите футбол в страната на професионално и аматьорско равнище непрекъснато използват хапчета за справяне с болката.

В изследването на медията са взели участие 11 експерти и 1096 играчи от по-ниските лиги, както и треньори, лекари, учени и чиновници на клубове.

47% признават, че взимат лекарства за облекчение на болката по няколко пъти през сезона. 21% от интервюираните футболисти дават отговор, че постоянно одобряват болкоуспокояващи.

Бивши и сегашни футболисти не крият съществуването на подобен проблем. Сред най-откровените по тематиката са бранителят на " Унион " Берлин Невен Суботич и някогашният футболист на " Фортуна " Дюселдорф и " Майнц 05 " Дани Шахин.

" Това, което виждам в последните 14 години е, че ибупрофенът се взима все едно е смартис (б. ред. - шоколадови бонбони) ", споделя Суботич, който е повторен първенец на Германия с отбора на " Борусия " Дортмунд.

Според него, в клубовете нямат предпочитание да разрешат казуса, тъй като се ползва напън за по-бързо възобновяване на футболистите. " Тичаш против стена. За спортните федерации парите, спонсорите, заплатите и също медиите играят доста по-голяма роля от медицинските аргументи. "

" Не е реалистично човек да продължи да играе без обезболяващи, в случай че се пристрасти към футбола. В последните 3-4 години не можех въобще да играя без болкоуспокояващи. ", споделя Дани Шахин.

Във кино лентата се акцентира, че всевъзможни футболисти от долните до горните равнища взимат такива лекарства в огромни дози преди тренировки и мачове, с цел да подобрят представянето си. Отбелязва се, че постоянно треньорите подценяват лекарските препоръки и притискат медиците да съкратят процеса на възобновяване на даден състезател.

ARD напомня, че болкоуспокояващите не са в неразрешения лист на Световната антидопингова организация (WADA), защото за допинг се приема такова вещество или медикамент, което усъвършенства представянето, вреди на здравето и е в прорез в духа на спорта.

Приемът им обаче може да повреди сърцето, бъбреците и стомаха, а също и да забави лекуването на травма и покачва риска от хронични контузии.

Разследващият публицист Ханс Гейер не е склонен с позицията на WADA. " Ако взимате болкоуспокояващи, можете да се визиите по-добре, в сравнение с без тях. Болкоуспокояващите могат да имат съществени странични резултати. В своето схващане за спорт злоупотребата с болкоуспокояващи опонира и на етиката на спорта. Ако може да спортувате единствено след банкет на болкоуспокояващи или медикаменти, тогава това е доста необичайно ".

Президентът на Германския футболен съюз Фриц Келер е шокиран от резултатите в проучването и даде обещание да предприеме нов метод: " Знаех, че казусът съществува, само че да го взимаш превантивно е просто нелепост. ", съобщи Келер.

Според него спортът на аматьорско равнище е " фиктивен за поддържане на здравето, а не, с цел да се трошиш ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР