Разширяващ се разлом в нагласите на албанци и македонци спрямо

...
Разширяващ се разлом в нагласите на албанци и македонци спрямо
Коментари Харесай

В Северна Македония подкрепата за ЕС се срина, за всеки четвърти България е враг

Разширяващ се разлом в настройките на албанци и македонци по отношение на Европейския съюз, само че повсеместен скептицизъм за развиването на страната и обединяване към неналичието на народна власт и ефикасна битка на управляващите срещу корупцията – това резултатите от социологическо изследване на организация „ Брима “ в Северна Македония, поръчано и показано от основаната в Скопие неправителствена организация „ Евротинк – Център за европейски тактики “.

Данните демонстрират още, че 27% от интервюираните виждат в България непосредствена опасност за РСМ, до момента в който 53% са на мнение, че нито една страна или интернационална организация не заплашва страната им. Като максимален другар пък преди всичко жителите на РСМ показват Сърбия (37%), следвана от Съединени американски щати (11.4%), Турция (8.5%) и Европейски Съюз (8.1%).

Македонските жители са все по-песимистични за развиването на страната. За 83% от интервюираните демокрацията в РСМ или не съществува, или не е задоволителна. А цели 72% са на мнение, че страната се движи в напълно или в по-скоро неправилна посока. На противоположното мнение са едвам 9%.

За съпоставяне преди 2 години оптимистичните отговори съставляваха 22%.
 Screenshot 5  Screenshot 7
 

За първи път, откогато „ Евротинк “ показва сходно проучване, под половината (49%) от респондентите декларират, че участие на Северна Македония би било нещо позитивно за страната. Това съставлява спад от 20% по отношение на есента на 2021 година

Особено изразена е разликата по етнически симптом – до момента в който 84% от албанците дават отговор одобрително на изказванието, че участие на Севера Македония в Европейски Съюз е нещо положително за страната (срещу 8% на противоположното мнение), то по-голямата част от македонците (42% по отношение на 37%) считат, че евроинтеграция не е нещо позитивно.

От данните се вижда също по този начин, че хората с по-висока степен на обучение са по-склонни да считат, че евроинтеграцията на РСМ е нещо положително за страната.
 Screenshot 10  Screenshot 11
 

За близо две трети от жителите на югозападната ни съседка отношението на Европейски Съюз е „ непочтено, пренебрежително и изнудващо “. Едва 17 от 100 считат, че Съюзът има почтено, приятелско и правилно отношение по отношение на Северна Македония. Въпреки това обаче болшинството от интервюираните не виждат опция на евроинтеграцията на страната – съгласно 58% това е най-хубавата алтернатива пред Северна Македония, до момента в който 33% желаят личен модел на развиване отвън структурите на Европейски Съюз.

И тук обаче се виждат разграничителни линии според от етническата принадлежност. При албанците 80% виждат участие в Европейски Съюз като безалтернативно, а 16.6% биха желали различен модел на развиване. При етническите македонци нещата наподобяват много по-изравнени – 49.3% са за участие в Европейски Съюз против 39.3%, които не считат, че евроинтеграцията е най-хубавата алтернатива за развиване за страната.

Относно вписването на българите в преамбюла на конституцията на РСМ, което е наложително изискване за старта на договарянията за участие в Европейски Съюз, публичното мнение в югозападната ни съседка наподобява раздвоено – съгласно 38% това ще се случи в границите на тази година, само че 39% не имат вяра, че през 2023 година българите ще станат част от конституцията на страната.

На въпрос по кое време може да се чака РСМ да се причисли към Европейски Съюз, максимален дял от интервюираните отговорят с в никакъв случай (29%), след 5 до 9 години (16%), след 10 до 14 години (15%) и след 15 до 25 години (14%).

Ако се организира референдум за участие в Европейски Съюз, болшинството (58%) биха дали своят вот „ за “, а 22% биха дали своят вот „ срещу “.
 Screenshot 14  Screenshot 15
 

Резултатите от изследването демонстрират, че по-голямата част от жителите на Северна Македония (53%) не виждат външна опасност за страната, до момента в който 42% са на противоположното мнение. 

Най-голяма заплаха македонските жители виждат в България – съгласно 27% от интервюираните страната ни съставлява опасност за Северна Македония. На второ място се подрежда Русия с 4% от отговорите, следвана от Албания (1.3%), Косово (1.2%) и Сърбия (1.1%).

Същевременно на въпроса „ Коя страна или интернационална организация е максимален другар на Македония “ 37% от интервюираните споделят, че това е Сърбия, 11.4% показват Съединени американски щати, 8.5% считат, че това е Турция, а 8.1% виждат максимален другар в Европейски Съюз. Едва 0.5% считат, че България е най-големият другар на РСМ.
 Screenshot 26  Screenshot 27
 

Проучването, показано от „ Евротинк – Център за европейски тактики “ е извършено по телефона от организация „ Брима “ в интервала от 12 декември до 27 декември 2022 година с представителна извадка от 1006 респонденти.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР