Разширяване на възможностите за доказване на бащинство и за оспорване

...
Разширяване на възможностите за доказване на бащинство и за оспорване
Коментари Харесай

Правителството одобри промени в Семейния кодекс

Разширяване на опциите за доказване на бащинство и за оборване на припознаване са част от измененията в Семейния кодекс, които държавното управление утвърди през днешния ден. Това съобшиха от пресцентъра на Министерския съвет.
Измененията и допълненията са в глава шеста „ Произход “ на Семейния кодекс, като те са обусловени от постановени решения на Европейския съд по правата на индивида по обединени тъжби „ Л.Д. и П.К. против България “ (№ 7949/11 и № 45522/13) и „ Докторов против България “ (жалба № 15074/08). Съгласно Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи, влезлите в действие решения на Европейски съд по правата на човека имат наложителна мощ по отношение на страната ответник и тя следва да предприеме самостоятелни и общи и ограничения, нужни за тяхното осъществяване.
По решението на Съда, постановено по обединените тъжби, е открито нарушаване на член 8 (право на ценене на персоналния и фамилния живот) от Конвенцията. Става дума за отхвърлянето от българските съдилища като неприемливи на исковете, предявени от двамата жалбоподатели за оборване на осъществено по отношение на деца, във връзка с които те настояват биологично бащинство, припознаване и респективно определяне на действителния им генезис.
С препоръчаните промени и допълнения в член 66 от Семейния кодекс се уголемяват опциите за оборване на припознаването. Създава се опция дирекция „ Социално подкрепяне “ да оспори припознаването преди да бъде осъществено. Измененията плануват още припознаването да може да бъде оспорено от всяко лице, което твърди, че е родител на припознатия, посредством иск, предявен в едногодишен период от узнаването.
Дава се и спомагателна опция за оборване на бащинството до приключването на една година от узнаване на събитията, обуславящи оспорването, в случай че те са узнати по- късно по независещи от ищеца аргументи, само че до навършване на пълноправие на детето, като в тези случаи съдът взема поради най-хубавия интерес на детето.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР