Разсеян зад волана?! Да, това не рядко се случва на

...
Разсеян зад волана?! Да, това не рядко се случва на
Коментари Харесай

Три вредни навика при шофиране, които водят до опасни инциденти

Разсеян зад кормилото?! Да, това не рядко се случва на всеки лидер. Според статистиката на застрахователите точно разсейването предизвиква най-малко една от 10 пътни злополуки.

Повечето от нас знаят, само че подценяват това, че държанието им при шофиране може да бъде рисково за тях, пасажерите в колата и другите коли. Помислете единствено - седнах зад кормилото по джапанки, хапнах сандвич по време на шофиране или включих аудиокнига в слушалките си. Всичко това отвлича вниманието на лидера от главното занятие - надзор на пътя, следене на околната конюнктура и останалите участници в придвижването.
 Снимка 582425
Източник:

С такива обувки не трябва да шофирате

Хлъзгавите, прекомерно тесните или, назад, прекомерно свободните обувки са един от факторите, които предизвикат произшествия. Според изследване, извършено от Ford, джапанките са водещи в антирейтинга на обувките за шофиране: кракът е неприятно закрепен в тях, тъй че преместването на крайници от един педал на различен лишава 0,04 секунди. Два пъти повече, в сравнение с в случай че водачът беше обут с комфортни маратонки или мокасини. В Европа за това е планувана санкция от 90 до 200 евро според от страната.
 9 съвета за шофиране по неприятни пътища
9 съвета за шофиране по неприятни пътища

Всеки автомобил рано или късно рябва да се качи на некачествени или напряко изчезнали пътни настилки

Опасността е, че при придвижване джапанките могат просто да се изплъзнат от крайници и да паднат под педала на спирачката, блокирайки го. Дамските обувки с високи токчета също надалеч не са най-хубавият вид за шофиране, тъй като могат да се захванат за постелката и заради това реакцията при прекъсване да закъснее съдбовно. И, несъмнено, не би трябвало да шофирате боси, както вършат някои през лятото. При незабавни случаи няма да можете да натиснете педала на спирачката с задоволителна мощ, или просто да се хлъзне крайници ви.
 Снимка 381876
Източник:

С храна в ръцете или със слушалки на ушите не трябва да шофирате

В България няма публична възбрана за ястие или за потребление на слушалки по време на шофиране. Единственото ограничаване се отнася до мобилните телефони - и то единствено при изискване, че го държите в ръцете си, до момента в който шофирате, без да прибягвате до слушалки или високоговорител. Но здравият разсъдък повелява, че има по-добри места за слушане на обичаната ви музика или за задоволяване на глада от шофьорската седалка.

И тук доста водачи могат да се възмутят, тъй като са уверени, че даже със слушалки на ушите и бургер в ръце са в положение да останат бдителни по време на шофиране. Скорошно изследване на към този момент упоменатия авто производител споделя друго. В рискова обстановка потреблението на слушалки усилва времето за реакция на лидера с повече от 4 секунди! Знаете ли какъв брой метра ще измине колата ви за това време със скорост 60 километра в час? Почти 67 метра! Същото се отнася и за закуските - когато поема течност или храна, лидерът е заставен да наклони леко главата си обратно, като се разсейва от пътя за няколко секунди. А фактът, че до момента в който ядете, е невероятно да държите крепко кормилото с две ръце, е изцяло ненужно.
 Снимка 454552
Източник:

Козметиката също е неразрешена

Много девойки осъзнават, че слагането на грим по време на шофиране не е безвредно. Но те въпреки всичко го вършат, когато времето не им доближава. Помислете единствено за това: всяка година се случват към половин милион неприятни пътни произшествия заради обстоятелството, че представителките на нежния пол са решили да оцветят очите си, да начервят устните си или да поправят прическата си.

Между другото, коригирайки грима по време на шофиране, можете освен да провокирате акцидент, само че и да си навредите. Например, може да пострадат очите ви, в случай че оформяте миглите си със серпантина и до момента в който шофирате преминете през дупка или друга пътна грапавина.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР