Разрушаване на ледниците на Гренландия и Антарктида, унищожителни бури и

...
Разрушаване на ледниците на Гренландия и Антарктида, унищожителни бури и
Коментари Харесай

Обещаха ни мегацунами и мегатайфуни в близко бъдеще

Разрушаване на ледниците на Гренландия и Антарктида, унищожителни стихии и цунами, носещи великански камъни по крайбрежията вещае публикация, написана от климатолога Джемс Хансън (James Hansen) неговите сътрудници. Освен това тези пагубни феномени следва да се чакат единствено след няколко десетилетия, а не след столетие.

Научна публикация, която предсказва пагубни за човечеството последици от климатичните промени още след две десетилетия, е призната за обява в сп. Atmospheric Chemistry and Physics. Това решение приказва за повишена реалистичност на апокалиптичните сюжети в науката, отбелязва Gizmodo.

Според учените процесът стартира с размразяване на ледниците, което протича още в този момент. Студената вода, попадайки в океана, ляга върху по-топлата и плътна морска вода. Този развой нарушава естествената механика на циркулация на водата.

В резултат на това топлата вода се „ консервира “ в океана, още по-силно топи ледниците, от което в океана попада нова вода с топящите се ледници и равнището на морето внезапно се покачва. Нарушенията в работата на океанските процеси по циркулация на водата също така водят до повишаване на температурните контрасти – тропиците стават по-горещи заради световното стопляне, а Западна Европа и Северна Америка страдат от мраз. Такива температурни контрасти водят до пагубни цунами и тайфуни.

Без да дочака публикуването на публикацията си, Хансън я е качил в интернет още през 2015 година, което провокирало бурни разногласия. Едни учени го подлагали на критика поради „ обединение “ на данните от безотговорни публицисти, а други одобрявали неговото предпочитание да сигнализира за световното стопляне. И най-после – не всички климатолози са съгласни с неговите сметки за скоростта на размразяване на ледниците.

През 2015 година различен екип учени изясни появяването на големи камъни на равнините в северния завършек на остров Сантяго в Кабо Верде. Според учените камъните са били изхвърлени от голямо цунами. Катастрофата се е случила преди към 73 000 години край западните крайбрежия на Африка.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР