Разрешиха производството на формалин край Казанлък. РИОСВ-Стара Загора публикува решението

...
Разрешиха производството на формалин край Казанлък. РИОСВ-Стара Загора публикува решението
Коментари Харесай

РИОСВ разреши производството на формалин край Казанлък

Разрешиха производството на формалин край Казанлък. РИОСВ-Стара Загора разгласява решението си, с което утвърждава Доклада по оценката за влияние върху околната среда по отношение на капиталовото предложение на " Кастамону България " за разширение на производството край павелбанското село Горно Сахране, осведоми

Решението на екоинспекцията дава право на компанията да стартира реализация на капиталовото си желание. " Основната активност на Кастамону България е произвеждане на плочи от дървесни частици - ПДЧ.

Фирмата планува уголемение и рационализация на настояща апаратура за произвеждане на смоли и създаване на нова апаратура за произвеждане на формалин - суровината, която им е нужна за смолите. Капацитетът на инсталацията за формалин с централизация 60% ще бъде 164.4 тона дневно или до 60 000 тона на година.  

Едновременно с това се вкарва произвеждане на нови артикули - освен  карбамид-формалдехидна смола, която и досега е произвеждало за потребностите си, предприятието ще създава още меламин-формалдехидна смола и  меламин-карбамид-формалдехидна смола.

Производственият потенциал на инсталацията за произвеждане на КФС (карбамид-формалдехидна смола) ще се усили от 43 800 т/г. на 79 500т/г., а на новите артикули - меламин-формалдехидна смола (МФС) и на меламин-карбамид-формалдехидна смола (МКФС) ще бъдат надлежно - 8000 т/г.  и  500т/г., т.е. общият потенциал на инсталацията за произвеждане на смоли се трансформира на 88 000 т/г.  

Готовите смоли ще се съхраняват в 12 резервоара с размер от 35 до 300 кубични метра. За индустриалните си потребности предприятието черпи вода от река Габровница, като позволеният предел до момента е бил 150 хиляди кубични метра на година.

След реализация на капиталовото желание не се планува изменение на настоящото Разрешително за водовземане от лекомислен воден обект - река Габровница.

Изчисленията обаче демонстрират, че единствено за новата апаратура за формалин ще са нужни до 90 хиляди кубика вода годишно ", написа в обосновката на Регионална инспекция за опазване на околната среда. В решението на районната екоинспекция, издадено въз основа на отчета по Оценка на въздействието върху околната среда е маркирано, че предприятието е с невисок рисков капацитет във връзка с околната среда и здравето хората.

То може да се апелира в 14-дневен период пред министъра на околната среда и водите или пред Административен съд-Стара Загора. 

Намерението на компанията да построи апаратура за произвеждане на формалин, както и да усили продукцията си, провокира гражданско неодобрение и митинги на хората от околните до предприятието обитаеми места.

Жителите им се притесняват, че по този метод предприятието трансформира активността си от дървообработващо в химическо. Вероятно митингите на недоволните поданици от селата Горно и Долно Сахране, Голямо Дряново, както и други обитаеми места в Розовата котловина, ще продължат.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР