Разрешаването на проблема с глобалния недостиг на чипове, който предзвика

...
Разрешаването на проблема с глобалния недостиг на чипове, който предзвика
Коментари Харесай

Intel потвърди, кризата с чиповете може да продължи години

Разрешаването на казуса с световния дефицит на чипове, който предзвика краткотрайно преустановяване на производството на коли в редица фабрики и засегна голям брой други браншове, в това число този на потребителската електроника, може да отнеме няколко години. Това съобщи основният изпълнителен шеф на Intel Пат Гелсингър по време на виртуална сесия, чест от комерсиалното ревю Computex в Тайпе, Тайван.

По думите му наклонността за работа и учене от у дома по време на пандемията от COVID-19 е довела до „ цикъл на избухлив напредък при полупроводниците “, който е сложил голям напън върху световните вериги за доставки.

„ Макар че промишлеността предприе стъпки за превъзмогване на краткосрочните ограничавания, към момента съществува опцията да минат години, преди екосистемата да се оправи с дефицита на индустриален потенциал, субстрати и съставни елементи “, разяснява той.

В Средата на април Гелсингър съобщи пред в. „ Вашингтон пост “, че ще „ отнеме няколко години “, преди дефицитът да бъде обезщетен, и че компанията възнамерява да стартира да създава чипове в границите на шест до девет месеца, с цел да помогне на американската автомобилна промишленост.

През март от Intel оповестиха, че възнамеряват да влагат 20 милиарда $ в разширение на потенциала си за произвеждане на чипове от висок клас посредством създаване на две нови  фабрики в Аризона и отваряне на своите фабрики за външни клиенти.

„ Планираме уголемение и на други местоположения в Съединени американски щати и Европа, като по-този метод целим да осигурим устойчива и сигурна верига за доставки на чипове за света ", сподели Гелсингър.

Плановете на Intel може да бъдат признати като предизвикателство за TSMC и Samsung - единствените компании, които могат да създават полупроводници на база 5-нанометрова технология, които са най-високият клас чипове.

Двете преобладават в производството на полупроводници, като по-този метод реалокираха центъра на производството на чипове от Съединени американски щати към Азия, където през днешния ден се  създават над две трети от модерните полупроводници в света.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР