Разраства се пожарът в Родопите. Има опасност пожарът да засегне

...
Разраства се пожарът в Родопите. Има опасност пожарът да засегне
Коментари Харесай

Разраства се пожарът в Родопите

Разраства се пожарът в Родопите. Има заплаха пожарът да засегне близки обитаеми места в региона на община Лъки. Екипи на пожарните служби са на терен към този момент второ денонощие. Военният хеликоптер Кугер облива от сутринта огнищата, които са на извънредно мъчно налично място.

Сложна остава ситуацията над село Югово, община Лъки, където гори над 100 дка борова гора. Пламъците, които през вчерашния ден бяха локализирани, през нощта са обхванали нови територии. Теренът е мъчнопроходим, което в допълнение затруднява работата на огнеборците. В непосредственост до мястото на пожара е намерено и второ огнище, към което също има изпратени екипи.

Теренът е мъчнопроходим и далечен, което наложи в интервенцията да се включи вертолет „ Кугър “ от авиобазата в Крумово. Екипът направи няколко обливания на местата, където не могат да влязат групите за гасене.

" Теренът е доста рисков, отива зад скалата. Виждали ли сте камък по какъв начин гори? Но аз видях с моите очи. И като падне камъкът надолу по шумата и стартира шумата да гори ", сподели горският чиновник Симо Хаджиев.

Жителите на Лъки са обезпокоени, че пожарът може да наближи домовете им. Някои възнамеряват да отидат при свои близки до момента в който заплахата отмине.

" Пожарът е много надалеч, горе, само че той ще наближи ", сподели жителят на село Лъки Любен.

Българска национална телевизия: Казват, че има заплаха за популацията поради пожара?

" Ами има. То едно момче е на отмора и пита да се прибирам ли, тъй като като има вятър всичко идва, тук е рисково, да ", сподели Георги Дойчинов от село Югово.

Заради труднодостъпната околност високопроходими коли качват вода с двутонни цистерни, предоставени от локалното рудодобивно дружество.

" Караме вода, труднодостъпно е, няма вода. По черен път 10 км и до Югово имаме асфалт още 11 км, хеликоптерът до момента изсипа три пъти, много мъчно и доста задимено и очевидно хеликоптерът го задимява. От другия край се вижда, че много покрай къщите е пушекът ", сподели доброволецът Емил Манолов.

6 пожарни автомобила и 14 пожарникари от няколко противопожарни служби в Южна България са на терен към този момент втори ден.

" С сътрудника идваме да сменим сътрудниците, които са от нощес на пожара. Мила ни е гората, всичко допустимо ще създадем да се овладее ", сподели старши лесничей в ловно стопанство „ Тракия “ Любен Мишев.

Според локалните поданици допустима причина за експлоадирането на пожара е гръмотевичната стихия, разразила се в региона преди два дни.

Репортер: Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР