Разработили сме механизъм за енергийни компенсации и за тяхното финансиране

...
Разработили сме механизъм за енергийни компенсации и за тяхното финансиране
Коментари Харесай

Служебното правителство предлага нов механизъм за енергийни компенсации на бизнеса и домакинствата. На ход е новият Парламент

Разработили сме механизъм за енергийни обезщетения и за тяхното финансиране в план на закон за използване на европейски правилник за справяне с високите цени на силата. Това съобщи вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на превоза и известията Христо Алексиев на съвещание на Кризисния щаб по енергетика, представен от пресслужбата на Министерския съвет (МС). Акцент в предлаганите промени е предвидимост на цената на тока, газа и електрическата енергия за битовите консуматори. " Така семействата ще имат спокойствието, че ще могат да си разрешат осветяване и отопление и няма да им се постанова да сменят типа отопление в средата на отоплителния сезон ", означи Христо Алексиев. Той акцентира, че се резервира действието на контролирания пазар на електрическа енергия за битовите консуматори. Промените може да се случат само след законодателни ремонти. Основна роля в тези ремонти ще изиграе новото Народно заседание. Неговото първо съвещание е планувано за идната седмица.
" Механизмът ще се финансира посредством солидарни вноски от всички производители на електрическа енергия. Ще бъдат облагани свръхпечалбите на производителите и със средствата, които постъпват, ще се изплащат обезщетения на тези, които се нуждаят от тях. Потребителите на ток, газ и парно, които имат публични функционалности - учебни заведения, детски градини и ясли, обществени домове и други, ще намерят поддръжка, с цел да продължат умерено да извършват функционалностите си ", увери Христо Алексиев. Представителите на браншовите организации показаха, че приемането на подобен закон е неизбежно и належащо, само че би трябвало да се намерения за детайлите на предлагания механизъм, тъй че той да се ползва елементарно и транспарантно. Бизнесът приветства прозрачността при диалозите с страната за доставките на природен газ, което докара до доста понижаване на цената на синьото гориво. Те показаха убеденост, че и по въпроса за механизма за енергийни обезщетения, съдействието сред страна, бизнес и синдикати, ще докара до изгоди за участниците на пазара и потребителите. С 29 055 повече са заявките за целева помощ за отопление, подадени към 13 октомври 2022 година, в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Крайният период за кандидатстване за целевата помощ е 31 октомври. Общият брой подадени заявки към 13 октомври е 346 486 за идния отоплителен сезон. Към същия интервал на предходната година заявките са били 317 431, оповестиха през днешния ден пред Българска телеграфна агенция от Агенция за обществено подкрепяне (АСП). За целия отоплителен сезон 2021/2022 година общо подадените заявки са били 343 991.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР