Разпространението на коронавируса и мерките, които се взимат за безпредентни.

...
Разпространението на коронавируса и мерките, които се взимат за безпредентни.
Коментари Харесай

Колко истина има в конспирациите за коронавируса

Разпространението на ковид и ограниченията, които се взимат за безпредентни. Това провокира въпроси голям брой въпроси в обществото, което се тревожи. Докато в Интернет циркулират безчет клюки за ковид, „ Дойче Веле ” реши да напомни някои от най-известните тайни теории в историята, зародили по време на пандемии. Това написа Кристофър Неринг от Дойче веле в своя публикация, която БГНЕС дава без редакторска интервенция. 
Противно на това, което може би сте чували, Covid-19 не е създаден в китайска или американска военна лаборатория. Албанците не са генетично ваксинирани против вируса. А българският министър-председател Бойко Борисов няма мистична аура, която го защищава от заразяване с ковид - даже в случай че известна врачка твърди това по националната телевизия.
Напоследък циркулират безчет голословни изказвания за ковид, вариращи от занимателно неуместни до шокиращо невероятни. Например, известната блогърка Дана Ашли неотдавна разгласява видеоклипове онлайн, с цел да обоснове изказванието си за „ същинската причина ” за появяването на вируса. Ашли, която има стотици хиляди почитатели в Ю Тюб и Facebook, твърди, че COVID-19 се е появил, тъй като 5G мобилната технология е била пусната в употреба в китайския град Ухан - центърът на огнището.
С COVID-19, преобладаващ в заглавията, надали е изненадващо, че дезинформацията за болестта се усилва. Ето за какво Световната здравна организация (СЗО) пусна специфичен уеб страница, с цел да разсее голословни изказвания за лекуването на ковид и по какъв начин се популяризира патогенът.
Дългата история на тайните теории
В исторически проект експлоадирането на пандемиите постоянно е било съпроводено от разпространяване на клюки и тайни теории.
Но каква е схемата на сходни теории? Професор Майкъл Бътър, който преподава в Университета в Тюбинген, споделя, че създателите на теориите за интрига са склонни да настояват, че могъща група скрито възнамерява да управлява или унищожи избрана институция, страна или целия свят.
Черната гибел
През 14-ти век, когато чумата опустошава Европа, никой не знае по какъв начин е зародила заболяването. Скоро по-късно се появяват неоснователни клюки, че евреите разнасят и предизвикват нови огнища на болестта посредством отравяне на кладенците в опит да управляват света. Евреите тогава биват упрекнати, че стоят зад разпространяването на чумата – и в следствие са подложени на смъртоносни погроми, гонене и принудително разселване.
Грипът от 1918 година
Между 1918-1920 година така наречен „ испански грип ” убива сред 25 и 50 милиона души - което го прави по-смъртоносен от Първата международна война, която завършва същата година, когато избухва грипната пандемия. Тъй като произходът на вируса остава мистерия до 30-те години на предишния век, някои хора считат, че патогенът е създаден от немската войска за потребление като биологично оръжие.
Нашествието на колорадския бръмбар в Източна Германия
Когато епидемиологичното разпространяване на колорадски бръмбар през 1950 година заплаши да заличи цялата картофена годишна продукция в Източна Германия, социалистическото управление на страната бързо упрекна Съединени американски щати. В опит да отвлече вниманието от личните си неудачи, Източна Германия упрекна Съединени американски щати, че са внесли болестта с бръмбари, с цел да саботират стопанската система на страната.
Операция „ Детрик ”
Началото на епидемията от СПИН в Съединени американски щати през 80-те години на предишния век беше съпроводено от масирана руска акция за дезинформация. През 1983 година руската загадка работа Комитет за Държавна сигурност (на СССР) популяризира слух, че Съединени американски щати са създали СПИН във Форт Детрик като биологично оръжие и са го тествали върху пандизчии, етнически малцинства и гейове. Тази тайна доктрина твърди, че Съединени американски щати съзнателно са отклонили виновността от себе си, потвърждавайки че заболяването е зародила на африканския континент.
През 1985 година немският професор по биология, роден в Русия, Якоб Сегал даже разгласява псевдонаучно проучване, с цел да поддържа руската доктрина на конспирацията за появяването на СПИН. И макар че доста биолози и медицински специалисти отхвърлиха неоснователните му изказвания като нелепост, те остават известни и до през днешния ден.
Към средата на 90-те години Съветският съюз се разпада, а националните здравни организации в огромна степен са сложили под надзор огнищата на СПИН. По това време обаче Африка претърпява взрив на зараза от ебола. Много теоретици на конспирацията, които лъжливо твърдяха, че СПИН е основан в американските военни лаборатории, в този момент се надпреварваха да „ потвърждават ”, че вирусът Ебола е био-оръжие, създадено от Съединени американски щати или Англия.
Дигиталната епоха усилва дезинформацията
Цял набор от заболявания е упрекнат, че е артикул на секрети американски стратегии за биологично оръжие. В момента съществуват и тайни догатки, че COVID-19 е изкуствено създадено китайско биологично оръжие.
Тези и други теории на конспирацията обаче разчитат на причини, които в никакъв случай не са подкрепени с доказателства. Конспирациите са склонни да се появяват в ранните стадии на пандемиите - когато малко се знае за произхода и разпространяването на патогените.
Междувременно цифровата гражданска война ускори разпространяването на слуховете и дезинформацията. Онлайн изявленията се споделят доста по-бързо в обществените медии и посредством известия, в сравнение с всеки медицински или здравен орган може да ги опровергае. Дигиталната ера разреши на тайните теории да станат вирусни.
COVID-19 може да се овладее единствено като го проучим и изследваме научно, практикуваме добра хигиена и подсигуряваме, че инфектираните получават съответно здравно лекуване. По сходен метод би трябвало да се предизвиква образованието и медийната просветеност, с цел да подхождат на метода, по който консумираме гигабайти информация в ерата на цифровите технологии.
ОЩЕ: Академик Гълъбов: Има лекарство, което наподобява дава положителни резултати против ковид
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР