Разпростирането на ученето във времето е една от най-ефективните стратегии

...
Разпростирането на ученето във времето е една от най-ефективните стратегии
Коментари Харесай

Най-добрият метод за учене, който липсва в образованието

Разпростирането на ученето във времето е една от най-ефективните тактики за учене. Тъй наречената „ прекратена процедура “ значи разтрошаване на ученето на къси интервали. 

Хората учат по-лесно, когато го вършат на къси изрезки, разпределени в дълъг интервал от време. 

Въпреки това прекъснатата процедура е доста рядко употребена от студентите и на нея не се натъртва задоволително от страна на преподавателите. 

Вместо това студентите са склонни да употребяват високо неефективни способи  като наблягане, обобщаване и наново четене. 

Една високо ефикасна техника, която студентите употребяват от време на време, е препитването, или независимата инспекция на знанията посредством проби. 

„ Бях шокиран, че някои от тактиките, които студентите употребяват най-често – като препрочитане и наблягане – наподобява обезпечават минимални изгоди за оправянето с материала. – споделя един от създателите на проучването, проф. Джон Дънлоски. 

„ Дори единствено да заместят препрочитането с практиката на забавено припомняне, студентите ще имат изгода. “

„ Тези тактики значително се подценяват в учебниците по просветителна логика на психиката, по които се образоват учителите, така че те не биват добре осведомени с тях или с метода, по който да ги употребяват в практиката си. “

Най-тревожното е, че знаем за силата на разпределената процедура от над 100 години и все пак хората не престават да тъпчат главите си с информация в последния миг. 

Източник: PsyBlog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР