Разпределянето на милиони под формата на безвъзмездни евросредства на дузина

...
Разпределянето на милиони под формата на безвъзмездни евросредства на дузина
Коментари Харесай

Как 34 млн. лв. от парите по ПВУ се превърнаха от иновативен в политически въпрос

Разпределянето на милиони под формата на безплатни евросредства на дузина частни компании е тематика, която води след себе си логичниte въпроси: какви са тези компании?; за какво, по какъв начин и защо са определени да получат обществено финансиране? Но също и кой и под каква форма стои зад тях и триумфа им. Затова новината, която другояче трябваше да мине в графата „ позитивни “ и да даде звук на диалог за по този начин бленуваната стопанска система с висока добавена стойност, отключи следващата мини стихия с политически привкус.

Става дума за известието на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР), че 12 новаторски български компании са били утвърдени да получат грантове на обща стойност малко над 34 млн. лева по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Вместо към новаторството и високите технологии обаче фокусът бе ориентиран към политическата съгласуваност и по-ранните вложения в някои от тези сдружения. Сред обвързваните знакови лица са водачите на ръководещата партия „ Продължаваме промяната “ – Кирил Петков и Асен Василев – дружно с неотдавна прекрачилия в политиката претендент на ПП-ДБ за кмет на София – предприемачът Васил Терзиев, прочут до момента като един от най-активните рискови вложители в страната.

Заради завоя по тази ос Министерството на нововъведенията и растежа се намеси с спомагателни разяснения „ във връзка със спекулации по отношение на класираните “ сдружения. В пояснителен режим влезе даже министър-председателят Николай Денков, който в коридорите на Народното събрание в петък доста държеше да обърне внимание на тематиката пред публицистите.
Политизирането на новината
Сухата информация за извоюваното еврофинансиране щеше да мине неусетно, в случай че някои от имената на отличените компании не се бяха оказали свързани с лица от изпълнителната и законодателната управляващи. Новинарски материали в тази посока потеглиха след публикация на Actualno.com, в която се показва, че най-малко три от сдруженията са свързани с представители на „ Продължаваме промяната “.

Имената на Кирил Петков и Асен Василев да вземем за пример се свързват с „ Имагга Технолоджис “, която е измежду получателите на по-големите грантове. Фирмата се води съучастник в сдружението „ Скиноа “, в което някогашният министър председател е бил шеф до 2021 година А сътрудника му от Политическа партия и сегашен финансов министър е взел участие в нея посредством своята „ СТБ Консълтинг “, която през май 2021 година е трансферирана на Марио Сотиров.

Кандидатът за кмет Васил Терзиев също има малко присъединяване в „ Имагга “ посредством личната си компания „ ВТ Инвестмънтс “.Тук би трябвало да се уточни, че преди да влезе политиката той е измежду известните и най-активните вложители в стартъпи в страната. След дълги години присъединяване в развиването на предприемаческата екосистема, Терзиев има направени благ инвестиции в десетки и даже стотици стартъпи.

От спечелилите грант по ПВУ компании в този момент има още една, която косвено може да бъде обвързвана с Политическа партия – „ Оцениме.БГ “, в която съучастник с 48.5% дял е Георги Демирев. В небрежно излезлите медийни публикации той бива посочен като част от управлението на „ Продължаваме промяната “. В право на отговор по-късно от сдружението акцентират, че неотдавна Демирев към този момент не е в Националния съвет на партията, само че по-съществено е, че компанията е отличена с „ Печат за високи достижения “ от Европейска комисия, против какъвто може да бъде получен гранта, месеци преди сформирането на политическата платформа.
Какви са тези грантове?
Процедурата по ПВУ, по която 12 компании получават финансиране, е по мярката „ Подкрепа за новаторски предприятия, отличени с „ Печат за високи достижения “ от Европейска комисия. Тя е предопределена за реформаторски компании, за които финансирането по стратегиите „ Хоризонт 2020 “ и „ Хоризонт Европа “ – по които те са били кандидатствали по-рано – не е достигнало, макар високото качество на плановете им.

Тъй като концепциите и разработките на тези компании са доста новаторски, оценени са като висококачествени и развиват нови артикули и услуги с висока добавена стойност за стопанската система, посредством ПВУ се обезпечи запас за поддръжка на такива планове – общо 118 млн. лева, като втори банкет се чака през 2024 година

Всичките тези компании – с качествени планове, останали без финансиране – са отличени с „ Печат за високи достижения “, който се присъжда от Европейската комисия (б.р. – и по-конкретно от  Европейския съвет за нововъведения (EIC - European Innovation Council). На доктрина става дума за рискови, пробни и реформаторски технологии, артикули и услуги, някои от които се създават за първи път и са без аналог, пишат от МИР.

На национално равнище тези планове не минават оценка всъщност, а единствено се удостоверява тяхната допустимост във връзка с използваните национални правила и разпоредбите за осъществяване на вложения по НПВУ “, акцентират от МИР.

Причината е, че такава оценка към този момент е направена от самостоятелни европейски оценители и жури на Европейския иновационен съвет.

Тя обгръща няколко стадия на оценяване от самостоятелни оценители и от жури, което е формирано от експерти в схемата на високите технологии и нововъведенията на европейско равнище “, означиха още от българското ведомство. И приложиха линк към състава на журито.

Списъкът с оценители е дълъг е и хетерогенен, с представители от голям брой страни, в това число от България. В журито личат имената на петима българи, измежду които Саша Безуханова (Move.bg), Милен Иванов (Angels Club), Златолина Мукова (част от водещи фондове за рисково финансиране като NEVEQ и NV3), Радмила Филева (GOGENETIC) и Д-р Веселин Василев (CASTRA). Тук би трябвало да се означи, че процедурата на EIC за оценка е по този начин направена, че да се избегне конфликт на ползи и журиращите екипи се образуват от хора, които нямат общо с фирмите – тъй като, както прави усещане, в дългия лист от оценители има значително вложители в стартъпи, с концепцията, че те имат знание за екосистемата.

За този вид инструмент, именуван „ различно финансиране “ (когато по една европейска стратегия няма задоволително финансов запас, само че има доста качествени планове, те да могат да бъдат финансирани посредством различни източници за финансиране), има очакван и специфичен режим на допустимост от позиция на държавните помощи, организиран в член 25а Помощи за планове, които са получили знак за качество „ Печат за високи достижения “.

Подобна мярка има в доста страни членки на Европейски Съюз, измежду които Португалия, Гърция, Италия, Румъния и други, пишат от МИР “

Премиерът Николай Денков акцентира в петък, че оценяването на плановете е „ в европейски състезания от европейски самостоятелни оценители, които нямат нищо общо с България “.

Там са получили този Печат за качество – гаранция, че са на високо равнище. Не става дума за морално или аморално. Те са оценени от разнообразни институции. Няма по какъв начин на всеки, който е имал контакт с един или с различен, след това да му забраним да взе участие в състезания. Въпросът е тези състезания да бъдат оценени правилно от самостоятелни оценители “, разяснява Денков.
Кои са 12-те компании и по какъв брой пари получават?
Най-големият грант взе „ Насекомо “ – компанията, учредена от Ксавие и Олга Марсенак – създала преди години технология за преобразяване на органичните боклуци в различен източник на протеини посредством развъждането на ларви на инсекти. В момента има плантация за ларви в село Лозен край София. Грантът от близо 4.89 млн. лева ще помогне на сдружението да създаде визия за интернационална мрежа от заводи за биоконверсия, функциониращи към аграрни или индустриални обекти, които ще употребяват ларви от насекомото Hermetia Illucens (б.р. – безвредно насекомо, което в интервала си на муха не се храни, няма храносмилателен тракт и живее единствено няколко дни, до момента в който се възпроизведе).

„ Лийн Диджитал Солюшънс “ получава 4.638 млн. лева За техния план Embedded Blended Leadership Environment липсва информация на уеб страницата на Министерството на нововъведенията и растежа.

„ Имагга Технолъджис “ печели грант от малко над 4.2 млн. лева за план за изкуствен интелект за ефикасна модерация на образно наличие в огромни мащаби.

„ Данлекс “ получава 4.097 млн. лева за създаване на инструмент за планирана поддръжка на системи за неинтрузивна ревизия.

„ Трансметрикс “ взима 3.34 млн. лева за проява за възстановяване на прогнозите за инфраструктурен потенциал в транспортния бранш. 

„ Файлмап Текнолоджи “ ще получи малко над 3.3 млн. лева за създаването на широкомащабна проява на файлмап компанията. 

„ Оцениме.БГ “ получава 2.669 млн. лева за създаването на софтуерна осведомителна система за ръководство на процесите за кредитиране. 

„ Къпфи “ за устойчиви други възможности на пластамасовите артикули ще получи 2.54 млн. лева за създадената от тях ядлива чаша за кафе и бъркалка. 

Проектът „ Пазарна подготвеност на революционна роботизирана система за отвесна подвижност на хора с увреждания “ на компанията „ Ай Райс Механикс 357 “ получава 2.267 млн. лева. 

„ Агенция Стратегма “ ще получи 1.92 млн. лева за организационно развиване на дребните и междинните предприятия.

На финала са два по-малки гранта – двата за по 97 791.50 лева Първият отива „ Контрак “, която със средствата ще създава интеграционна платформа eHubDataIntegration за продан на данни за електронна търговия. Със същата сума „ Симпъл Секюрити “ има планове за е-мейл криптиране от край-докрай от последващо потомство за всички устройства.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР