Разположен на границата на провинция Лапландия в далечна северна Швеция,

...
Разположен на границата на провинция Лапландия в далечна северна Швеция,
Коментари Харесай

На сафари в...Швеция

Разположен на границата на провинция Лапландия в далечна северна Швеция, Aurora Safari Camp влиза в историята като първото зимно място с палатки, работещо в арктически климат. От 2013 година гости от всички краища на света пътуват до този далечен скандинавски сафари лагер, с цел да спят в мразовити условия, макар обстоятелството, че през по-голямата част от годината тук няма животни, които да се видят. Очевидният въпрос е: за какво го вършат тогава?
 Stockholm Wood City - дървеният град на Швеция
Град напълно от дърво - да, и подобен ще има в...

Stockholm Wood City ще направи хората по-близки до природата

Идеята за Aurora Safari Camp е на Йонас Гейке, който придобива знанията си за образуване на сафари лагери от времето, което прекарва в Кения. Докато учи в университета в родния си град Упсала, на към 75 километра северно от Стокхолм, той попада на публикация за търсене на управител за лагер в Масай Мара. Без в никакъв случай да е бил в Африка или да се похвали с предходен опит в промишлеността на хотелиерството - или даже да знае къде тъкмо се намира Масай Мара - той кандидатства за работата.

" Обадих им се и им споделих: " Наистина се интересувам от тази работа. Това постоянно е била моята фантазия. Наистина съм добър с дивата природа ", споделя пред BBC той.

Разбира се, компанията отхвърли да му даде изявление. И по този начин, той се обажда още шест пъти, до момента в който най-после въпреки всичко не получава едно. Оттам нататък той съумява сполучливо да влезе в ролята, опция, която дава подтик на 25-годишната му кариера в ръководството и построяването на сафари лагери в цяла Източна Африка.

Когато притегателната мощ към родината най-сетне става прекомерно мощна, Гейке взема решение, че би трябвало да направи единствено още едно нещо. С помощта на Фредрик Броман, различен швед, който Гейке среща в Найроби (двамата стартират диалог, откакто Гейке схваща, че Броман преди този момент е работил в локалния му магазин в Упсала), двамата вземат решение да създадат сафари лагер в Швеция.

И макар огромния песимизъм от страна на другари и бъдещи вложители - те знаят тъкмо мястото, където да го създадат. Въпреки че може би няма публично самопризнание, шведската Лапландия е едно от най-големите диви пространства в света. Провинцията побира осем национални парка в своите граници, в това число два от най-старите в Европа - Национален парк Сарек и Национален парк Абиско, като и двата са учредени през 1909 година

Заедно доста от тези пространства образуват включената в листата на ЮНЕСКО Лапонска зона - най-голямата земна повърхност в света, който е предпазена за потребление от локално население саамите, които към момента водят големите си стада от северни елени нагоре към изобилните планински пасища на района всяко лято.

С това познание концепцията за сафари парк в арктически климат стартира да има повече смисъл. Въпреки това, макар че районът е един от най-естествените на планетата, Гейке твърди, в дълбините на зимата, той също е един от най-тихите в света, където заран не звучат птичи песни и няма бръмчащи инсекти, които раздвижват вечерния въздух.
 Швеция и кюфтета - къде да опитаме най-хубавите в страната
Какво им е толкоз неповторимото на шведските кюфтета

Не единствено България може да се похвали с вкусни кюфтета

Макар лагерът да претърпява главен ремонт през последните няколко години, заменяйки старите прохладни палатки с първокласни отопляеми дървени къщички, вечерите към огъня, както в Кения, не престават да се харесват от хората, които посещават мястото. И макар неналичието на животни (с изключение на мечките може би) през зимата, Северното зарево в действителност е нещото, което притегля хората тук в студеното време.

" Аурора е нашата шведска версия на лъв или леопард и хората са също толкоз обезверени да вършат фотоси, както на животните в Африка ", споделя още Гейке. Далеч от светлинното замърсяване, лагерът предлага съвършени условия да станем очевидци на астрологичния феномен, като две от къщичките имат стъклени покриви, тъй че посетителите могат да се насладят на спектакъла от комфорта на леглата си.

Но Гейке в никакъв случай не предлага тези къщички, тъй като съгласно него това не е пъроначалната концепция на лагера и се пропуща смисъла на престоя в него. " Хората отиват в Кения, с цел да видят животните, само че получават доста повече. Те могат да опитат нова храна, да се срещнат с нови хора и да изпитат изцяло друг метод на живот, а тук е безусловно същото. " Гейке споделя, че нормално вечерята е волски кюфтета по рецепта на баба му, които всички туристи обожават. Шведът акцентира, че гостите на лагера могат да се насладят и на сауна под звездите и Полярното зарево.

Aurora Safari Camp в действителност дава опция да прекараме качествено време в прелестна среда, преплетена с богата локална просвета, която Гейке има вяра, че е главното нещо, което туристите правят оценка от престоя си в някой от неговите лагери, без значение дали е в шведската Арктика или африканската савана. Всичко друго е бонус. Гейке обаче вижда по какъв начин гостите се връщат година след година, а някои дотолкоз се влюбват в региона, че даже остават да живеят в покрайнините.  Като доказателство за очарователната хубост на местността е близкото село Гунашбин. В него, чието население се състои от скромните 189 души, живеят хора от най-малко 23 разнообразни националности.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР