Размерът на урагана Лий продължава да се увеличава в Атлантическия океан преди основния обрат

...
Ураганът Лий се увеличи по размери късно в понеделник в
Коментари Харесай

Ураганът Лий се увеличи по размери късно в понеделник в Атлантическия океан и все още се очаква да нарасне значително тази седмица, казват синоптиците – растеж, който ще помогне да се определи степента на въздействието му върху североизточната част на САЩ, Бермудите и Канада.

Лий, ураган от категория 3 във вторник сутринта, беше с център около 575 мили южно от Бермудските острови с максимална постоянна скорост на ветровете от 115 мили в час, съобщи Националният център за ураганите.

Въпреки че може да се засили леко във вторник, тогава се очаква да отслабне, да нарасне по размер и да се ускори, след като направи своя завой на север през следващите дни.

Дори и да е по-слаба, по-голяма буря може да засегне по-широко разпространен район. Следователно по-голям ураган Лий е по-вероятно да засегне Източното крайбрежие – дори и да не стигне директно до сушата.

Във вторник сутринта ветровете с ураганна сила на Лий се простираха на 80 мили от центъра му - до 5 мили от вечерта. Ветровете със сила на тропическа буря се простираха на 285 мили от ядрото му.

Тези ветрове със сила на тропическа буря може да се разпрострат на над 300 мили от центъра на Лий по-късно тази седмица, каза директорът на Националния център за урагани Майкъл Бренън на брифинг за бурята в понеделник.

„Все още се очаква да се увеличи значително по размер и опасностите ще се разпространят далеч от центъра на бурята до края на прогнозния период“, каза центърът на ураганите в понеделник вечерта.

Ядрото на Лий се очаква да завие на север до средата на седмицата и да премине близо, но на запад от Бермудските острови късно в четвъртък и петък и може да доведе до силни ветрове, дъжд и висок прибой на територията на острова, казаха синоптиците.

Твърде рано е да разберем степента на въздействието, което Лий може да има по североизточните части на САЩ и Атлантическа Канада в края на тази седмица и този уикенд, каза центърът за ураганите.

„Въпреки това, тъй като опасностите от вятър и валежи вероятно ще се разпрострат далеч от центъра, тъй като Лий нараства по размер“, хората в тези райони трябва да следят прогнозата за следващите няколко дни, каза центърът за ураганите.

Независимо от окончателния си път, бурята ще изпрати големи вълни към нарастваща зона на Източното крайбрежие през цялата седмица, докато се движи на север. Това ще причини брегова ерозия, опасно сърфиране и животозастрашаващи разкъсващи течения на плажовете.

Опасен сърф вече се случваше по крайбрежието на Флорида и на много от далечните източни Карибски острови, както и на Британските и Американските Вирджински острови, Пуерто Рико, Испаньола, Търкс и Кайкос, Бахамите и Бермудите.

Разкъсващи течения вече са убили 71 души в САЩ тази година, показват предварителните данни на Националната метеорологична служба. Трима души в Ню Джърси загинаха в разривни течения, предизвикани от урагана Франклин миналата седмица.

Лий, който беше буря от категория 1 в четвъртък, се засили с изключителна скорост до рядък статус от категория 5, докато се движеше на запад през Атлантическия океан, повече от удвоявайки скоростта на вятъра до 165 мили в час само за ден.

Тейлър Уорд от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР