Размерът на рибата в Черно море става все по-малък, като

...
Размерът на рибата в Черно море става все по-малък, като
Коментари Харесай

Цацата и калкана в Черно море стават все по-дребни

Размерът на рибата в Черно море става все по-малък , като това най-чувствително се вижда при цацата и калкана . Данните са получени след проучвания на Института по океанология към Българската академия на науките и бяха представени в ефира на „ Bulgaria ON AIR “ от доктор Радослава Бекова .

Според специалиста повода се крие човешката интервенция и по-конкретно риболова . По думите ѝ несъразмерният улов води до това, че рибите нямат задоволително време да доближат полова зрялост и се стига го издребняване в размера им. Мониторингът демонстрира още, че напоследък се понижава числеността и биомасата на рибите поради стопанския улов

Друга съществена смяна е обвързвана е повишението на температурата на морската вода, като единствено за последните 10 години е записано приблизително нарастване с 1°C . Това води до навлизането на средиземноморски типове , които харесват по-топла вода. До този миг към момента няма постоянни популации на този тип риби.

„ Черно море е едно затворено море и повишението на температурата оказва огромно въздействие върху цялата екосистема “.

Д-р Бекова подсети че морето ни е неповторимо, защото под 150 метра дълбочина в него няма живот заради неналичието на О2 . Това в допълнение усложнява цялата система, което води до по-силното въздействие на процеси като човешка интервенция, климат или замърсяване .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР