Размерът на държавната помощ за компаниите в туристическия сектор се

...
Размерът на държавната помощ за компаниите в туристическия сектор се
Коментари Харесай

Увеличиха размера на държавната помощ за туризма до 1,8 млн. евро

Размерът на държавната помощ за фирмите в туристическия бранш се усилва от 800 000 евро на 1,8 млн. евро. Това оповестяват от Европейската асоциация на хотели, заведения за хранене, заведения и кафенета – ХОТРЕК, на която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единствен пълновръстен член за България. Освен това на европейско равнище е взето и решение за удължение на краткотрайната рамка за държавна помощ до 31 декември 2021 г. 

Новият таван на помощите може да се комбинира с помощта по de minimis, която е в размер до 200 000 евро на компания за интервал от три финансови години, при съблюдаване на съответните условия.

Освен това държавите-членки в Европейски Съюз  ще могат да подкрепят в допълнение и компании с до 10 млн. евро, като отпускат средства за закрепените им разноски, които не се покриват от приходите на компаниите. За да получат сходна помощ компаниите би трябвало да изключително наранени от covid-кризата – с най-малко 30 на 100 загуби от оборота в съпоставяне със същия интервал на 2019 година Досега оптималната сума беше 3 млн. евро.

Европейската комисия също по този начин ще разреши на държавите-членки да обръщат до 31 декември 2022 година възстановими принадлежности (като гаранции, заеми, възстановяеми аванси), предоставени според Временната рамка, в други форми на помощ, като директни безплатни средства, при изискване че са изпълнени изискванията на краткотрайната рамка. 

Такова превръщане не може да надвишава новите тавани за лимитирани суми на помощта (1,8 милиона евро на компания, работеща в туристическия сектор). Целта е да се подтикват държавите-членки да изберат преди всичко възстановими принадлежности като форма на помощ.

Председателят на БХРА Георги Щерев благодари на ХОТРЕК, че предложенията на българската организация, изложени в писмо до тях, бяха взети под внимание. И че бяха включени в общото писмо на Европейската асоциация на хотели, заведения за хранене, заведения и кафенета за смяна на праговете и удължение на периодите на държавната помощ до европейския комисар Маргрете Вестагер. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР