Разликите между отделни области и общини в България става все

...
Разликите между отделни области и общини в България става все
Коментари Харесай

Севеврозападът се топи: Цялата област Видин със 17 пъти по-малко население от столицата София

Разликите сред обособени области и общини в България става все по-осезаема , като няколко в някои региони обезлюдяването придобива все по-големи мащаби и може да се смята за застрашително. 

Това демонстрира новото издание на проучването „ Регионални профили: индикатори за развиване “ за тази година на Института за пазарна стопанска система /ИПИ/. Изследването включва 73 индикатора , разпределени в 12 категории за икономическото и общественото развиване на областите.

28-те български области изначално имат о громни разлики по присъщите си базови индикатори. Логично столицата е надалеч напред в класацията с най-многобройно население от близо 1,3 млн. души, което е двойно повече от това във втора област Пловдив с 634 000 души и цели 17 пъти – от последната Видин със едвам 75 000 души .

На дъното на класацията са още областите Смолян, Габрово, Силистра и Търговище , към този момент са с по под 100 000 души и са по-малки и от някои общини в страната, което слага въпроса за административно-териториално промяна освен на общинско, само че и на регионално равнище .

Чувствителна разлика има и в размера на площта на обособените области, като най-голямата област Бургас е към пет пъти по-голяма от най-малките – столицата и Габрово. 

Област Габрово се отличава в съвсем всички съществени индикатори. Освен измежду най-малките по повърхност и население, тя е втората с най-вече обитаеми места (след Кърджали) и по едно и също време с това е третата област с най-голям д ял на градско население , като пред нея са единствено столицата София и Варна. 

Обяснение за това може да се търси във обстоятелството, че Габрово е отличник измежду областите с безусловно обезлюдени обитаеми места или 61 от общо 167 в цялата страна.

За съпоставяне Кърджали е региона с максимален брой обитаеми места – 468 от общо 5257 в страната. В същото време там е най-нисък делът на популацията в градовете – 41,8% при междинен 73,6% в страната.  Разград от своя страна измежду областите с минимален брой обитаеми места – 103 и най-ниско градското население – 47,8%.

Данните предопределят и редица аспекти на икономическото и общественото развиване на обособените български области, като опциите за промяна на стопанската система и вложенията , приходите и бедността, достъпът до обучение и опазване на здравето, културният и туристически капацитет , спецификите на инфраструктурата, обезпечаването на ред и сигурност, качеството на околната среда

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР