Разлики в мозъчната дейност могат да предскажат политическия спектър на

...
Разлики в мозъчната дейност могат да предскажат политическия спектър на
Коментари Харесай

Откриха връзка между мозъчната дейност и политическата ориентация - Здраве

Разлики в мозъчната активност могат да предскажат политическия набор на човек, съобщи израелската новинарска организация ТПС, базирайки се на учени от Телавивския университет.

Това е първото изследване, което демонстрира политическа взаимозависимост на мозъчната интензивност в ранните сензорни и моторни полета, и може да се каже, че на най-базово мозъчно равнище десните и левите в Израел безусловно (а освен метафорично) нито виждат, нито чуват едни и същи неща. Мисля, че в случай че се опитаме да разберем по какъв начин хората, които имат противоположни на нашите политически възгледи живеят в света, може би ще успеем да проведем малко по-ефективна социална полемика, която, уповавам се, може да отслаби актуалната политическа поляризация, споделя Яара Ешурун, един от водещите откриватели.

В първото по рода си изследване изследователският екип сканира мозъците на десетки политически ангажирани израелци, до момента в който те гледат рекламни акции и речи на партии от двата края на политическия набор, тъкмо преди един от последните кръгове на изборите. Участвали са еднакъв брой хора с десни и леви убеждения.

Изследването откри, че сходни зависещи от партийната принадлежност разлики в мозъчната синхронизация не са лимитирани до " висшите " области на мозъка, свързани с интерпретацията и нереалното мислене, както се очакваше. По-скоро тези разлики се демонстрират в сетивната, моторната и соматосензорната кора, които дават отговор за зрението, слуха и придвижването.

Изследователите откриват, че десните участници са имали синхронизиран мозъчен отговор. Това значи, че мозъкът им е работил по подобен метод, до момента в който са гледали десните подбуди. От друга страна, участниците с леви убеждения са имали собствен личен синхронизиран мозъчен отговор, до момента в който са гледали левите подбуди.

Изследователите от университета в Тел Авив считат, че резултатите са в резултат на обстоятелството, че участниците към този момент са били политически ангажирани, както и на това, че изследването се организира малко преди националните избори.

Резултатите са оповестени в рецензираното списание " Джърнъл оф нюросайънс ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР