Различни проучвания за развитие на страните-членки на Европейския съюз показват,

...
Различни проучвания за развитие на страните-членки на Европейския съюз показват,
Коментари Харесай

Долу ръцете от прокурор Недялка Попова!

Различни изследвания за развиване на страните-членки на Европейския съюз демонстрират, че България изостава с сред 10 и 25 години от множеството страни, сложили основите на европейската общественост. И въпреки това да не приказва добре за нас, то единствено може да се радваме, че развиването на страната ни е на подобен стадий, че към този момент не представляваме сериозен интерес за фанатизирани ислямисти, тръгнали да избиват почтени. От друга страна –  в пазарджишката циганска махала, за благополучие, са едвам първо потомство почитатели на " Ислямска страна ", тъй като целият свят разбра какво вършат тези второ-трето потомство от брюкселския квартал " Моленбек ".

И до момента в който през отминалия петък Франция още веднъж живееше с ужаса на следващото терористично нахлуване, то у нас малочислен, само че добре финансово подсигурен кръг съперници на държавността и в частност на прокуратурата, се заеха с браненето на родните радикални ислямисти и с още по-абсурдния опит за обществен линч над един представител на закона, угрижен за бъдещето на българската нация. 

Този път на мушката на послушниците на непознати интереси попадна прокурор Недялка Попова, като причина за офанзивата са нейни думи по отношение на заканите пред националната сигурност и ролята на държавните институции за предварителна защита и попречване на прояви, свързани с религиозна радикализация на наша територия. За мнозина думите на Недялка Попова могат да звучат като крайни, в това число и обидни за мюсюлманската общественост, само че би трябвало да си дадем сметка, че държавният обвинител засяга само и единствено радикализираните ислямисти и така наречен джихадистки " спящи кафези ". Прокурорът не засяга всички тези стотици хиляди български мюсюлмани, за които толерантността и уважението сред религиите са полезности, от които не отстъпват.

Представителят на държавното обвиняване, в малко изявление за пловдивски уебсайт, прави подробен обзор на застрашаващите ни рискове, в случай че не вземем нужните ограничения за гарантиране живота, здравето и спокойствието на българските жители. Тя си разрешава да назове на глас проблеми и феномени в български и интернационален подтекст, приказва като угрижен чиновник на страната, който знае какви са ролята, функционалностите и уговорките на работещите в правоохранителните институции. А точно – защитa на националния интерес и практикуване на силата на закона върху нарушилите разпоредбите, по които сме приели да живеем всички дружно в една страна. Така е от Обществения контракт на Русо, та до наши дни. В наши дни, обаче, прокурор Попова е неприятна, тъй като брани страната. 

Макар да е известна измежду сътрудниците си, прокурор Попова до момента не е ставала публично известна. За разлика от други представители на правосъдната система, тя не е политиканствала, не се е изживявала като последна инстанция, тъй като Конституцията не й го разрешава, а и тъй като има задоволително доста други отговорности, не се е изкушавала да рецитира кухи изречения за псевдо промени. Просто си е правила работата, освен това сполучливо! 

Недялка Попова постъпва на работа в прокуратурата през 1993 година, в началото като младши прокурор, след това става прокурор в Районна прокуратура-Пазарджик, а от 2008 година е прокурор в Окръжната прокуратура в града. Преди четири години е удостоена с наградата  " Прокурор на годината " в годишната ранглиста на Асоциацията на прокурорите. Носител е на наградата  " Джовани Фалконе ", връчвана всяка година в Благоевград, в наличието на италианския дипломат у нас. През 2014 година е номинирана и за годишните награди на " Правен свят " поради съвършения метод, по който отстоява позицията на страната по делото против имамите. 

Днес този заслужен български прокурор е обект на грозна и злонамерена акция от свързани между тях медии, обединени с изключение на в омразата си против държавното обвиняване, финансирането им, само че и в обслужване на лобистки ползи, явяващи се бранители на радикализирали се ислямисти, пробвали да посеят първите кълнове на терористични кафези у нас. 

Каквито и опити да се вършат за рушене на престижа на Държавната организация " Национална сигурност " и на прокуратурата, българските жители би трябвало да са признателни навръх тези две държавни институции, че в последното десетилетие, от време на време напълно съзнателно с шумни акции, а различен път дискретно, само че професионално, са пресекли не един или два опита София, Пловдив, Велико Търново, Слънчев бряг, Пампорово да последват ориста на Париж, Ница или дребното френско градче Треб, което бе застигнато от терора единствено преди дни.

И до момента в който през днешния ден цяла Франция се прекланя пред саможертвата на незнайния до гибелта си жандармерист Арно Белтрам, който при терористичното нахлуване в петък се замени със заложничка на радикализиралия се ислямист, у нас обслужващия ползите на Сорос личен състав, провъзгласил се за честен стожер, ругатни един заслужен български прокурор. 

Интересно какви щяха да са реакциите, в случай че роден служител на реда убие радикализиран терорист, взел заложници в супермаркет? Навярно цялото демократично войнство ще напише по една публикация " Je suis… ", а виртуалните интелектуалци пък щяха да се подиграят на бедния балкански народ, че е подкрепил антитерористите за осъществявания си дълг, а едно от НПО-та на Сорос у нас можеше да даде посмъртно награда на убития терорист.

Покрай цялата нервност с изявлението на Недялка Попова обаче се разбра, че отбраната на Муса и останалите ислямисти от пазарджишко, в действителност прави всевъзможни опити, с цел да изтече абсолютният давностен период по делото, а въззивният съд да не е съумял да се произнесе. Това би било допустимо, в случай че съдът не се произнесе до среднощ на 5 против 6 април 2018 година Тук е мястото да напомним, че за повторно Пловдивският апелативен съд гледа това дело. Ахмед Муса бе приет за отговорен от Окръжен съд-Пазарджик още преди четири години. Апелативните магистрати потвърдиха присъдата и даже я усилиха, като Муса трябваше да изтърпи две години отнемане от независимост, само че Върховният касационен съд анулира това решение и върна делото за ново разглеждане. 

Покрай цялата нервност с изявлението на Недялка Попова се разбра още, че защитничката на Муса писала до апелативните съдии писмо, с което изразила възмущението си от думите на прокурора. Излиза, че щом си държавен обвинител, нямаш право на вътрешно разбиране, нямаш право на мнение, то е привилегия единствено на лобисти, юристи и съдии. Нищо, че близки до юриста на Муса неведнъж са ни убеждавали, че прокурорите имали боязън да приказват. Ето, че един от тях го направи, само че наподобява думите на прокурор Попова не им се понравиха. Добре е, че несъмнено над 80% от българите мислят като нея. И е добре, че в държавните институции, а и освен, има доста експерти, с мнение и позиция, с цел да се опълчват на опитите за налагане на криворазбрани морализаторски стигми.

Нямаше да е зле атакуващите прокурор Попова да обяснят по какъв начин по този начин се получава, че шепа ислямистки проповедници от ромската махала на Пазарджик съумяват да покрият разноските за хонорар на най-известните юристи по наказателни каузи, които ги съставляват. Защото бранители на Муса и компания са същите юристи, които употребяват подсъдими някогашни властимащи – депутати, министри, крупни предприемачи и работодатели на същите публицисти, които се пробваха да обиден името на един заслужен чиновник на закона. Не им се получи, защото прокурор Попова е права и уверена в думите си. Като нея мислят голяма част от българите. Тези, които като данъкоплатци плащаме заплатите и на съдии, и на прокурори, и на депутати, и на министри. На всички тези, на които разчитаме да бранят както националната сигурност, по този начин и персоналните ни права и свободи.

Заради това, долу ръцете от прокурор Попова!

*Даниел Петров е докторант по Политология. Темите на научните му проучвания са свързани с българския политически развой и публичните трансформации в интервала след 1989-1991 година и проблематичните полета в връзките по оста " власт-институции-граждани ". Професионалните му ползи са в региона на организацията и ръководството на предизборни акции, продуциране на телевизионна журналистика, правене на стратегически разбори и концепции в областта на обществените политики.

* " Правен свят " е подготвен да разгласява и други отзиви по тематиката.

*Източник - " Правен свят ".

Ромската махала на Пазарджик, 2012 година:
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР