Брадли ДЕВЛИН*The American ConservativeСамо преди две седмици ни беше казано,

...
Брадли ДЕВЛИН*The American ConservativeСамо преди две седмици ни беше казано,
Коментари Харесай

ЩЕ СТАНЕ ЛИ ВЕЧЕН КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА?

Брадли ДЕВЛИН*
The American Conservative
Само преди две седмици ни беше казано, че помощта от 61 милиарда $ за Киев ще изиграе решаваща роля и че украинският суверенитет сигурно ще бъде предпазен.
„ Тази поддръжка в действителност ще укрепи Въоръжените сили на Украйна и ние ще имаме късмет да спечелим “, сподели президентът Володимир Зеленски по NBC. Става дума за нов пакет задгранична помощ на стойност 95 милиарда $, множеството от които бяха предопределени за финансиране на Киев.
Оттогава тази изразителност замря. „ 61 милиарда $ избавителен пояс за Украйна не са задоволителни “, гласи заглавие на Ройтерс. То беше повторено от различен, от Атлантическия съвет: „ Новият пакет от помощ на Съединени американски щати няма да бъде задоволителен, с цел да предотврати победа на Русия в Украйна. “
Бюджетната работа на Конгреса пресмята, че пакетът от помощи ще тласне разноските за защита над предстоящите равнища освен тази година - наклонността ще продължи най-малко до края на десетилетието. Но даже такива дълготрайни задължения наподобяват незадоволителни. Във видеообръщение Зеленски направи бомбастично известие: Киев и Вашингтон работят върху двустранно съглашение за сигурност, с цел да предпазят Америка от спора в дълготраен проект!
„ Сега нашите екипи - Украйна и Съединени американски щати - работят върху двустранно съглашение за сигурност, те към този момент работят върху съответен текст. Нашата цел е да създадем това съглашение най-силното от всички. Обсъждат се съответните основи на нашата сигурност и нашето взаимоотношение. Работим за фиксиране на съответни равнища на поддръжка - за тази година и за идващите 10 години. Това включва военна поддръжка, финансова поддръжка, политическа поддръжка и това, което се отнася до взаимното произвеждане на оръжия “, сподели Зеленски.
Украински и американски публични лица организираха трети кръг от договаряния по двустранно съглашение за сигурност. Екипът от украински договарящи се управлява от ръководителя на президентската администрация Андрий Ермак. Той е уверен, че съглашение ще бъде реализирано в близко бъдеще (и двете страни са тласнати от тревожната вероятност на изборите през ноември). Според Ермак това ще сложи „ солидна основа за дълготрайно съдействие “ и ще помогне за постигането на резултати, които „ непосредствено ще допринесат за провалянето на Русия “.
От края на предходната година, когато Америка и централноевропейските сили започнаха да загатват за предпочитание си да дават повече помощ на украинските въоръжени сили,

Киев се засилва на дипломатическия фронт

През 2023 година, на срещите на върха на НАТО във Вилнюс и на Г-7 в Хирошима, няколко страни се съгласиха да преразгледат двустранните съглашения за сигурност с Украйна.
Англия проправи пътя. При визитата си в Киев през януари министър председателят Риши Сунак разгласи, че британците ще дават още 3,2 милиарда $ помощ на Зеленски и че Лондон и Киев са постигнали двустранно съглашение за сигурност. Детайлите на проекта се пазят в загадка, само че ще са в действие 10 години или до момента в който Украйна стане член на НАТО.
Обединеното кралство бе последвано от Германия и Франция. И двете страни подписаха двустранни съглашения за сигурност. Германският пакет от помощи възлиза на 1,2 милиарда $, а френският - на 3,2 милиарда. Латвия, Финландия, Дания, Канада, Италия и Нидерландия също подписаха двустранни съглашения за сигурност с държавното управление на Зеленски.

Основната риба в този улов са самите Съединени щати

Без значение какъв брой двустранни съглашения за сигурност подписват европейците, неотдавнашните суми, обещани на Украйна от Англия, Германия и Франция, демонстрират, че те не поддържат думите си с пари. А Чичо Сам към момента е подготвен да написа тлъсти чекове.
Ако не се вземат превантивни ограничения, това няма да продължи дълго. Засега Доналд Тръмп и Републиканската партия не се оплакват - предизборната им акция върви безпрепятствено. Да, Тръмп се съгласи да окаже помощ на Украйна (вероятно под формата на заем), само че инстинктът му приказва да държи Америка надалеч от сухопътния спор в далечната Източна Европа.
Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън излезе против личната си партия и се съгласи да помогне на Киев, което изцяло обрече кариерата му. Единственият въпрос е по кое време Републиканската партия ще промени решението си: през януари 2025-а или по-рано?

Перспективата за завръщането на Тръмп в Белия дом

подтиква украинците и техния западен хор от ден на ден да упорстват за двустранни съглашения. Те търсят метод да създадат доставките на оръжие за Украйна „ устойчиви на Тръмп “.
На страниците на нашето списание сенаторът Дж. Д. Ванс от Охайо показа своите причини: посредством разширение на помощта за Украйна след 2024 година „ ястребите “ се пробват да лимитират дипломатическите благоприятни условия на Тръмп, в случай че той се върне в Белия дом, като извърнат възможния му отвод за по-нататъшна поддръжка на Киев в „ причина за импийчмънт “.
С други думи външнополитическият ни хайлайф взе решение това да продължи най-малко още 10 години.
Е, можем ли към този момент да приказваме за следващата „ безконечна война “?
* Политически редактор на „ The American Conservative “. Бакалавър и магистър по политическа спестовност в Калифорнийския университет в Бъркли. Бил е президент на младежите републиканци в колежа
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР