Различията между София и Скопие не са толкова големи и

...
Различията между София и Скопие не са толкова големи и
Коментари Харесай

Зоран Заев оптимист: Очаква решение с България до края на декември

Различията сред София и Скопие не са толкоз огромни и е изцяло допустимо до края на декември да се откри решение с България, защото имаме отговорност към бъдещето и не би трябвало да оставаме в предишното. Това съобщи през днешния ден министър председателят на районен съд Македония Зоран Заев във връзка извършената през вчерашния ден в Словения среща на Европейския съюз - Западни Балкани.

" Никога не съм виждал толкоз настойчиви канцлера Ангела Меркел и президента Еманюел Макрон, толкоз съответни и ясни по време на диалозите с мен и президента Радев за идната стъпка в тази посока ", сподели Заев.

Според него признатата декларация е прецизна и загатва всички елементи на разширението. Той благодари за всички признати досега заявления в София, Загреб и по време на останалите срещи на върха през миналия 18-годишен интервал.

" Тя обаче остава единствено лист хартия, по тази причина би трябвало да има действителни дейности ", счита македонският министър председател.

" Напомням, че нашата съществена стратегическа цел е пълноправно участие в Европейски Съюз, а стратегическата цел на външната политика на Европейски Съюз са Западните Балкани, тъй като сме свързани, стопанските системи ни са свързани и подвластен един от различен ", акцентира Заев по време на днешната взаимна конференция с министъра на правораздаването Боян Маричич.

По мотив изявлението на външния министър Буяр Османи, че включването на българите в Конституцията на районен съд Македония не е проблем, Заев съобщи, че " не е било и в този момент не може да бъде в Конституцията да бъдат вписани македонски жители, които се самоопределят етнически като българи ".

" Нашата Конституция признава етническото многообразие и изброява македонци, албанци, сърби, турци, роми, власи, бошняци и други. Вече няколко пъти и аз, и други представители на институциите декларирахме, че нямаме проблем да прибавим хървати, черногорци, българи и други, в случай че считат, че би трябвало да бъдат добавени. Това, несъмнено, не би трябвало да значи, че сега ще променяме Конституцията поради тези въпроси. Вярвам, че за България това ще бъде задоволително, в случай че упорства за сходно нещо във връзка с преговорния развой ", сподели министър председателят на Северна Македония.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР