Разкриването на две нови социални услуги за пострадали от домашно

...
Разкриването на две нови социални услуги за пострадали от домашно
Коментари Харесай

Разкриват се две нови социални услуги за пострадали от домашно насилие

Разкриването на две нови обществени услуги за потърпевши от домашно принуждение , това одобри на съвещание Столичният общински съвет (СОС).

Едната услуга е за откриване на нов спешен център - предпазено жилище с потенциал 10 места. Другата услуга е така наречен правна клиника - даване на правна помощ за потърпевшите от домашно принуждение, се показва двата отчета, с които се разкриват услугите. Вносители на отчетите, оповестени на уеб страницата на СОС, са кметът на София Йорданка Фандъкова и ръководителят на СОС Георги Георгиев.

По данни на националния омбудсман за 2020 година в цялата страна са издадени над 3057 ограничаващи заповеди по отношение на домашно принуждение, над две трети от тях в интерес на потърпевши дами и деца, се показва в отчетите. На територията на Столичната община към този момент действа предпазено жилище с потенциал от осем места. През 2020 година в предпазеното жилище са били настанени 40 дами, предоставени са съвещания на още 60 дами, напомнят вносителите на отчетите.

Сега потенциалът на обществената услуга се удвоява със основаването на ново предпазено жилище с потенциал 10 места като упованията са да бъдат предоставени нужните услуги на към 130 дами и деца. В предпазеното жилище, чийто адрес ще бъде незнаен по справедливи аргументи, помощ могат да потърсят потърпевши от цялата страна, като те могат да останат в центъра до шест месеца, написа в отчетите.

Подкрепа могат да получат дами, деца , за които има непосредствена заплаха и които нямат опция да бъдат настанени другаде. Не е належащо те да имат непрекъснат или сегашен адрес на територията на Столичната община. В бюджета за тази година са планувани 160 хиляди лева за основаването на новия спешен център. Очаква се той да проработи през лятото, след оповестяването на конкурс за избор на снабдител на услугата, т.е. неправителствена организация, която да ръководи центъра.

Другата обществена услуга е така наречен правна клиника. Когато потърпевш от домашно принуждение се обърне към съответните органи и организации, в началото му се дава леговище в предпазеното жилище, по-късно му се оказва психическа помощ. Идеята е потърпевшият да получи и бърза и способена правна помощ - така наречен правна клиника за отбрана от домашно принуждение, която планува действия по информиране, консултиране, покровителство от адвокати, юристи с опит в тази област, изясняват вносителите на отчетите. Общината дава ресурса, слага задачите, които са даване на правна помощ на към 80-100 потърпевши годишно. Разходите ще са за сметка на общинския бюджет. Както със предпазеното жилище и в този случай ще бъде оповестена конкурсна процедура за избор на неправителствена организация, показват от СОС.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР