Разкопки на археологическия обект Емпорион Пистирос край Септември тази година

...
Разкопки на археологическия обект Емпорион Пистирос край Септември тази година
Коментари Харесай

На Емпорион Пистирос ще търсят границите на селището

Разкопки на археологическия обект Емпорион Пистирос край Септември тази година сигурно ще има, без значение от кое място ще бъде обезпечено финансирането. Това сподели за „ Пазарджишка Марица ” Вяра Петров, организатор археолог и краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на Археологически музей „ Проф. Мечислав Домарадски ” в града.

На този стадий не можем да приказваме с числа за финансирането, подали сме два плана пред Министерството на културата и в края на май ще имаме изясненост дали и с какъв брой ще се финансират. Ще създадем всичко допустимо да работим и двата обекта – Емпорион Пистирос и Римска пътна станция Бона Манзио, добави Вяра Петрова.

Тя разясни, че на Емпориона археолозите ще продължат работа в югоизточната част, в мблизост до крепостната стена. Там през последните 3-4 години бяха открити отрицателни структури, свързани с долни етажи на къщи. Това е ранна догадка, само че ще концентрираме напъните си в тази зона. Археологически разкопки ще има и в северозападната част на обекта. Ще се опитаме да хванем границите на самото населено място. Доскоро предполагахме, че няма остатъци от тези граници, само че сондажите от предходната година потвърдиха съществуване на живот, разяснява Петрова.

През сезона ще се извърши също огромно разчистване на целия обект по отношение на иден през септември интернационален симпозиум, обвързван с 30 години от изследванията на Емпорион Пистирос.

На Римската станция Бона Манзио ще продължи изследването на крепостната стена и портата. Там теренът е по-труден, тъй като е леко величествен и има много камъни за почистване. Ще се работи в подножието, където предходната година се записва съвсем напълно изгоряла къща, а на мястото бяха открити 12 – 13 съда.

За този обект не е доста несъмнено, че ще получим средства от Министерство на културата, само че ще работим с пари от фондация „ Балканско завещание ” и колкото можем да отделим от бюджета на музея. Сигурни сме, че и на двете места ще ни оказват помощ доброволци, само че на този стадий е рано да кажем какъв брой и от кое място ще са, сподели също Вяра Петрова.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР