Разказах много подробно, дадох отново същата информация и сведения, както

...
Разказах много подробно, дадох отново същата информация и сведения, както
Коментари Харесай

90% от европроектите са с 1 изпълнител при Горанов: Петков

" Разказах доста в детайли, дадох още веднъж същата информация и сведения, както първия път. Че има няколко неща, които ме тормозят ", разгласи пред публицисти министър председателят Кирил Петков след края на втория му 3-часов разпит в Софийската градска прокуратура .  То й даде още веднъж показания като очевидец по следствието против някогашния министър-председател Бойко Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов и пиара Севделина Арнаудова .

 

" Това, което обясних в елементи е, че има няколко неща, които мен персонално ме тормозят. Първото е отчетът на Агенция за държавна финансова ревизия (АДФИ), където има ощетяване на бюджета с над 550 млн. лева ”, уточни Петков. " Това е реалност, който е въз основата на същински отчет, на база, че господин Васил Божков не е платил средствата, които е трябвало да заплати. От друга страна, в случай че се окажат правилни неговите свидетелства, че е дал 60 млн. лева.  под формата на рушвет, тези два обстоятелството мен персонално като министър-председател ме тормозят ", сподели той.

 

" Отделно - като приказвам за третия отчет, който беше публикуван от Министерство на финансите, където под същия министър - Горанов, организацията Одит на средствата от Европейския Съюз (ОСЕС), която би трябвало да одитира всички евросредства, по някакъв метод е проспала или не е видяла, че в доста от общините имаме централизация на над 90% със единствено един реализатор на европроекти ”, регистрира министър председателят.

 

Каква обаче е връзката сред производството против Борисов, Горанов и Арнаудова и възможните злоупотреби с европари в общините Петков не посочи. Но уточни - за тях бил виновен Горанов като принципиал на МФ

 

.
" Този отчет (за еврофинансирането на общините) може да се покаже и да се види, че има непозволени дейности от одитната организация под министерството. Връзката, която има в тези три случая е Горанов ", акцентира министър председателят. Той обаче изрично отхвърли да влезе в елементи кои са били тези компании, тъй като това към този момент е предмет на следствена загадка. Петков акцентира, че " тези данни са към този момент следствена загадка ", защото документите са подадени на проверяващите.

 

Премиерът отхвърли да разяснява други тематики от дневния ред като трусовете в обединението, военната помощ за Украйна и избора на гуверньор на Българска народна банка. " Аз не съм следовател, а министър-председател, който доста закъснява " , съобщи той на публицистите и предпазван от въпросите от гардовете от НСО се отдръпна в посока въпросните си задължения.

 

Относно съвещанието на Висш съдебен съвет, на което се разискват претекстовете за отстраняването на Иван Гешев, той съобщи, че " като министър председател " няма доверие на основния прокурор и доста би се радвал магистратите " да си свършат работата " и деликатно да прегледат материалите на правосъдния министър Надежда Йорданова, които ясно демонстрират, че обвинител №1 би трябвало да хвърли оставка.

 

Напомняме, че това е негово второ явяване като очевидец. Първият разпит беше извършен от проверяващ служител на реда, който, съгласно прокуратурата, се явява незапознат орган, т.е. няма правна стойност.
На същото съображение предходната седмица наново бяха разпитани Борисов, Горанов и Арнаудова. На 17 март тримата бяха арестувани за 24 часа, само че по-късно бяха освободени без повдигнати обвинявания.

 

Държавното обвиняване пое следствието по делото, като разгласи, че Главна дирекция Национална полиция е надскочила пълномощията си, образувайки досъдебно произвеждане и провеждайки разпити. Още тогава от прокуратурата оповестиха, че ще повторят осъществените разпити, с цел да бъдат те законно извършени.

 

Егор Глазунов

   Снимка: БГНЕС

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР