Разходите за отбрана в света са достигнали през миналата година

...
Разходите за отбрана в света са достигнали през миналата година
Коментари Харесай

Разходите за отбрана в света са се увеличили до 1.91 трилиона долора

Разходите за защита в света са достигнали през предходната година най-високото си ниво през последните три десетилетия. Това оповестява организация ДПА, цитирайки изследване на Стокхолмския интернационален институт за проучване на проблемите на мира (СИПРИ). Според изчисленията военните разноски са достигнали 1.91 трилиона $ през предходната година, а това значи, че са нарастнали с 3.8% по отношение на 2018-а. На първите места с най-големи разходи са Съединени американски щати, Китай и Индия.

Анализаторите от СИПРИ обаче означават, че може би военните разноски евентуално са достигнали пика си, като се базират на прогнозите за стопански спад в света поради пандемията от ковид сега. Никой не се съмнява, че Ковид-19 ще има мощно отражение върху националните бюджети и върху всички разноски през 2020 година. Още повече, че държавните управления ще би трябвало да се съобразят и с повишаването на средствата, които би трябвало да се отделят за опазване на здравето, обучение и инфраструктура.
Според проучването увеличението на парите за защита е в резултат на повишените през последните две години разноски на Съединени американски щати, както и появяването на Китай и Индия измежду първите три страни, които заделят най-вече средства за защита. А тук влизат разноските за заплати, интервенции, закупуване на оръжие и съоръжение, както и за проучвания и развиване.
Съединени американски щати изразходват досега най-вече средства за защита - 732 милиарда $, което е 38% от общите разноски в света. Всъщност американците са похарчили толкоз, колкото идващите 10 страни в класацията, взети дружно.
Китай е на второ място с 261 милиарда $, или 14% от международните разноски за защита. Индия е трета - единствено със 71.1 милиарда $, а след нея са Русия и Саудитска Арабия.
Първите пет страни са създали 62% от общите военни разноски в света. В тази петица единствено Саудитска Арабия е понижила военните си разноски с 16% до съвсем 62 милиарда $.
В топ 10 са още Франция, Германия, Англия, Япония и Южна Корея. Германия е нараснала военните си разноски с 10% през предходната година до 49.3 милиарда $ и то е най-голямото измежду първите 15 страни в класацията, показват от СИПРИ. Обяснението е в натискът върху Берлин да отделя изискваните от НАТО два % от Брутният вътрешен продукт за защита и на опасността, която се счита, че идва от Русия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР