Разходите за отбрана на Япония ще се увеличат с повече

...
Разходите за отбрана на Япония ще се увеличат с повече
Коментари Харесай

Япония одобри рекорден военен бюджет от 56 млрд. долара

Разходите за защита на Япония ще се усилят с повече от 16 % през идната година в границите на утвърждения през днешния ден рекорден боен бюджет, който има за цел да форсира разполагането на крилати ракети с огромен обхват, които могат да поразяват цели в Китай и Северна Корея, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. 

Приетият от кабинета бюджет  също по този начин ще укрепи в допълнение армията с бойни самолети Ф-35 и други американски оръжия, защото японските войски от ден на ден работят със съдружници и поемат по-настъпателни функции.

Бюджетът за защита в размер на 7,95 трилиона йени (56 милиарда долара) за финансовата 2024 година, която стартира през март, бележи втората година от петгодишна стратегия за усилване на японската военна мощност в границите на новата тактика за сигурност, призната от държавното управление на премиера Фумио Кишида преди година.

Укрепването на ударния капацитет, планувано в тактиката, е сериозна смяна по отношение на следвоенния принцип на Япония за потреблението на мощ единствено за самозащита, който важеше до момента. Бюджетът за защита е част от проекта за народен бюджет в размер на 112,7 трилиона йени (794 милиарда долара) и той към момента се нуждае от утвърждението на Народното събрание.

Япония възнамерява да похарчи 43 трилиона йени (300 милиарда долара) до 2027 година, с цел да укрепи военната си мощност, и съвсем да удвои годишните си разноски до към 10 трилиона йени (68 милиарда долара), което ще я трансформира в третата по величина на военните разноски страна в света след Съединени американски щати и Китай.

Миналата година държавното управление задели за защита 6,8 трилиона йени (около 48 милиарда долара).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР