Разходите за организирането на подобна експедиция в далечния и труднодостъпен

...
Разходите за организирането на подобна експедиция в далечния и труднодостъпен
Коментари Харесай

Учудващо е колко съмишленици се появяват, когато преследваш “невъзможни” мечти, казва българинът Стефан Иванов преди “Мисията на Шакълтън”

Разходите за организирането на сходна експедиция в далечния и мъчнопроходим Южен ледовит океан се оказаха доста огромни, споделя пред Българска телеграфна агенция един от гребците в “Мисията на Шакълтън ” - Стефан Иванов.

През септември тази година, три месеца преди да поемат към Антарктида, той търси половин дузина евентуални спонсори. Откликнаха само от SiteGround, продължава Иванов, в рамките единствено на няколко дни намерихме единодушие и постигнахме съглашение, чрез което аз ще мога да се включа и България да има участник в тази експедиция. С сходно отношение и необятен обсег Иво Ценов и Тенко Николов, създателите на българската компания, водач в IT хостинг технологиите и услуги за уеб страници, към този момент се трансфораха в най-големите българи филантропи на нашето съвремие, споделя още Иванов. По думите на Николов и Ценов

“Смелостта да направиш нещо, в което вярваш, въпреки всички да ти споделят, че е невероятно, не ни е непозната ".

Напротив – тя е присъща за триумфа на SiteGround ”, не престават те и прибавят, че поддържат това новаторско начинание, тъй като негова цел е да предизвестява за опазването на океаните и отбраната на природата - идея, която намират близка до полезностите им. Вторият главен спонсор на експедицията е английската компания Actiph – европейски водач в алкално йонизираната вода.

Когато Стефан Иванов и неговият наследник, най-младият гребец в света, прекосил океан - Максим Иванов, са определени за мотивационни лектори на екипа на издателите на “Рекордите на Гинес ”, двамата им описват за премеждията си в Атлантика - на борда на лодката НЕВЕРЕСТ, където в продължение на 105 дни разполагат с витално пространство, по-малко от два кв. м, те не са се скарали или нагрубили един различен нито един път, тъй че могат да предлагат на издателите следното: “Посъветвахме ги да намират аргументи да бъдат признателни за това, което имат – даже и за най-малките неща, и по едно и също време с това да гонят своите дребни, огромни и “невъзможни ” фантазии. Учудващо е какъв брой съидейници се появяват изведнъж, когато преследваш на пръв взор “невъзможни ” фантазии и тогава животът става ария. ”

Разговорите с хора като Стефан Иванов постоянно са специфични и на човек не му се желае да го прекъсва, тъй като може да се научи много от него - сигурно би могъл да показа както любопитни професионални обстоятелства, тъй като е банкер, по този начин и за щастливия фамилен живот, тъй като дефинира като най-успешно решението си да се ожени за Жени Софрониева-Иванова, само че актуалният ни информативен мотив е обвързван с още по-интересното му занимание и идната задача:

Мисията на Шакълтън

Инициативата за океанската експедиция “Мисията на Шакълтън ” е на водача и капитан, исландския откривател и океански гребец с най-вече върхове на Гинес в света, реализирани в границите на една атлетическа дисциплинираност (33+), в това число най-вече трофеи „ Първи в света “ измежду откривателите - 14, Фиан Пол. След като е взел участие в гребни експедиции във всички океани, той замисля идната като своя най-предизвикателна, коронна и последна гребна експедиция.

Вдъхновението идва от експедициите на именития английски откривател Ърнест Шакълтън в региона на Антарктида. По време на Имперската Транс-Антарктическа Експедиция от 1914-1917 година техният транспортен съд „ Ендюрънс “ потъва, затиснат сред ледовете, и Шакълтън с петима членове от неговия екипаж поемат във ветроходната избавителна лодка “Джеймс Кеърд ” да търсят помощ. Това корабоплаване, което от мнозина е считано и за най-великото странствуване реализирано в миналото с дребна ветроходна лодка, довежда до спасяването на всичките 28 членове на експедицията на Шакълтън.

Сега Стефан Иванов споделя, че с тяхната гребна лодка “Мисис Чипи ” ще се опитат да проследят плаването на Шакълтън и екипажа му

от Антарктическия полуостров към остров Южна Джорджия и през Южния ледовит океан в региона на нос Хорн…

Шестимата гребци в задачата ще се сменят непрекъснато в групи от по трима на всеки 1,5 часа. Всеки от тях ще бъде на греблата по 12 часа на денонощие, в случай че гребането не бъде прекратено от големи стихии, които са по-скоро норма, в сравнение с изключение в „ Крещящите 60 “ и „ Яростните 50 “ на Южния океан, през които ще направляват.

Районът на нос Хорн, където са потънали стотици кораби, е считан за “най-опасното океанско кътче на планетата ”, както го назовава Иванов. Той споделя, че с изключение на да слагат шест върха Гинес и да насочат публичното внимание върху опазването на океаните, персоналната му мотивация да взе участие в задачата е, “защото ще ми разреши да слея в едно УДОВОЛСТВИЕТО и УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО: удоволствието да се гмурнеш надълбоко в прегръдките на природата – измежду океански талази, айсберги, косатки, китове, пингвини, и удовлетворението, което би пристигнало, в случай че се преборим с теченията, вятъра, вълните и всички непредвидени условия, и се доберем до остров Южна Джоржия, за което ще са нужни кански старания.

Останалите членове на експедицията са Лиза Фартхофер от Австрия, Майк Матсън и Брайън Краускпф от Съединени американски щати и Джейми Дъглас-Хамилтън от Обединеното кралство.

Обективният норматив, който би трябвало да покрие всеки участник на ергометър, е да изгребе 15 километра за един час с 18 загребвания в минута на оптималната, 10-а степен на противодействие на машината, с пулс под 165 удара в минута. Иванов споделя, че съумява да покрие тези критерии след известна подготовка и междинният му пулс е 163 удара в минута. “Усилието е сходно с това да избягаш 15 км за един час ”, прецизира той.

През 2020 година координаторът на Океанското гребно общество (Ocean Rowing Society), шкиперът Фиан Пол, който също така е и психолог с четири университетски степени, следи от близко прекосяването на Атлантика на Стефан и Максим Иванови. Тогава Максим, който към оня миг към момента е на 16 години, става „ Най-младият гребец, прекосил океан “ като слага международен връх на Гинес, а НЕВЕРЕСТ, която те построиха в гаража си в София, става „ Първата гребна лодка, прекосила Атлантика от изток на запад напълно в сезона на ураганите “.

Не беше инцидентно, че ни връхлетяха четири тропически стихии и един вихър, напомня Стефан. Фиан остана впечатлен от това, че не развяхме белия флаг и оцеляхме. В последвалите ни диалози той даде обещание да ме предложения на последната гребна експедиция в кариерата си и в последна сметка удържа на обещанието си, споделя Иванов. По думите му исландецът е търсил опитни океански или състезатели гребци и мореплаватели, които могат да допринесат оптимално за слагането на международните върхове и да не се пречупят по време на експедицията, както се е случвало преди.

Част от опита, добит по време на плаването с НЕВЕРЕСТ, към този момент разказано в едноименната книга от издателство “Вакон ” на български и британски език, Стефан Иванов е подготвен да приложи в идната експедиция. От урагана „ Теди “ и тропическите стихии в Атлантика с Макс научават по какъв начин чрез два разнообразни типа плаващи котви да защищават лодката от катурване, когато “вятърът стане прекомерно мощен, а вълните - прекомерно застрашителни ”. Много е евентуално да ни се наложи да прилагаме тези техники и по време на “Мисията на Шакълтън ”, счита Стефан.

След НЕВЕРЕСТ Максим Иванов е насочен към академична кариера в Станфорд. Макс има способността да приема еднообразно умерено и положителните, и неприятните вести, и да продължава да прави това, което се е захванал да преследва, до момента в който не излезе от тунела, макар че от време на време наподобява, че тунелът няма край, споделя Стефан. Според него най-ценният урок, който е получил от сина си до момента, е “да резервирам неутрално положение, когато природата ни засипва с неподходящи стихии, или когато нещо сходно се случва в всекидневието на забързания град ”.

Иначе Иванов-баща се захваща с гребането на 46-годишна възраст, откакто на сина му Макс му хрумва концепцията да прекосят океан с гребна лодка. Тогава Виктория Димитрова, която е Световна шампионка на скиф, научава и двамата да гребат “от нулата ”, споделя Стефан. След като Макс взема решение да замине да учи в Съединени американски щати, по концепция на Димитрова със Стефан образуват смесена двойка скул, с цел да поддържат положителната си форма “и да се забавляваме на шампионатите по гребане за ветерани ”, прибавя той. Така двамата завоюваха златен орден на последното Световно състезание по гребане за ветерани в Либорн, Франция. Продължаваме да упражняваме и за бъдещи надпревари за ветерани и на всяка подготовка тя продължава методично да ме бомбардира с корекции за моето гребане, споделя той. Наблягат на техниката, вършат силови тренировки.

Подготовката на Стефан Иванов включва също ергометър в задния двор на къщата им в с. Бистрица - “90 минути гребане без спиране на най-тежката степен или на по-кратки, само че по-интензивни шпации, защото би трябвало да събера сили за напредване на океанската гребна лодка, тежаща над 1,5 тона ”, прецизира той. Опитвам се да се калявам – вървя облечен единствено по тениска или риза даже през зимата, взимам си студени душове всеки ден, които стават все-по мразовити и по-дълги. Всичко върви по проект, включващ шест тренировки на седмица. Все отново, това е единствено занимание, прибавя той.

И въпреки всичко, физическата или психическата подготовка, климатичните фактори, напъните, или шансът - кое е най-важното изискване, с цел да бъде една задача сполучлива? Обикновено се питаме кой е най-лесният, най-бързият, най-правилният път, споделя Стефан Иванов в отговор и прибавя: “Много пъти ми се е случвало да мина по по-трудния, по-заобиколния и по-болезнения път и в последна сметка да бъда безпределно задоволен, точно тъй като съм преодолял една камара компликации по пътя към задачата. Ако няма премеждия, човек няма да има защо да разкаже… ”

“Мисията на Шакълтън ” е планувана да стартира през януари 2023 година и да сложи шест международни върха на Гинес. Експедицията можете да следвате във Facebook на www.facebook.com./NeverestOceanRow, в Инстаграм @NeverestOceanRow, както и на тракера на уеб страницата http://www.rowlaughexplore.com/the-shackleton-mission
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР