Разговорът за двойния стандарт при храните в ЕС не е

...
Разговорът за двойния стандарт при храните в ЕС не е
Коментари Харесай

Порожанов: Забранено е в обектите за преработка на млечни продукти да влиза палмово масло

Разговорът за двойния стандарт при храните в Европейски Съюз не е приключил и скоро няма да приключи. Разгледахме три проектодирективи, препоръчани от еврокомисар Йоурова, само че на никое място в Европейски Съюз няма единно законодателство що се отнася до съставките в питателните артикули. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов.

Ако една или друга компания е решила, че ще влага избрани съставки в продуктите си за избран пазар, това е нейно решение. За да може да има идентичен състав, би трябвало да има единно законодателство, което не би следвало да е огромен проблем за огромните корпорации, сподели Порожанов пред Нова телевизия.

Попитан за какво не бъде неразрешено напълно палмовото масло, земеделският министър съобщи, че страната към този момент го направила. Факт е наредбата, с която се не разрешава растителни мазнини да влизат в обект, в който се преработват мляко и млечни артикули , сподели министърът, откакто посочи, че до неотдавна „ по стопански причини” нямало такава разпоредба.

В същото време той призна, че това не е цялостна възбрана за произвеждане на имитиращи артикули. Ако някой обаче употребява имитиращ артикул, той би трябвало да бъде настрана пакетиран, на него да не написа, че е млечен артикул, и ситуиран на различен щанд.

Според него тематиката би трябвало да бъде сложена още по-сериозно, тъй като имало американски щати, забранили напълно използването на палмово масло.

Порожанов сподели и, че земеделското министерство към този момент било направило разбор на месни артикули на българския пазар и се чака през юли-август да има оферти за наложителен стандарт какъв брой месо да има в другите месни артикули.

Земеделие

Засега нямаме данни за наводнени и пропаднали аграрни площи поради наводненията, съобщи Порожанов. Имало обаче наранени площи с кайсиеви дървета, само че подадените заявки били единствено 50. Министърът добави, че има вреди поради градушки и посочи, че тази година била най-натоварената за Агенцията за битка с градушките.

На пряк въпрос дали земеделските стопани би трябвало да имат наложителна застраховка, с цел да получат държавна помощ, земеделският министър сподели „ не”. Той обаче посочи, че министерството подтиква застраховането през специфична стратегия, само че не за всички култури.

Порожанов показа и, че имало какво да се желае по работата на БАБХ за контрола на птичите ферми, защото птичият грип си остава проблем. В България имаме 11 огнища, сподели земеделският министър. Той призна и, че бил много сериозен казусът с африканската чума по свинете – против нея няма ваксина и е смъртоносна за животните, като заразява единствено тях. Министърът разгласи и, че се започват превантивни ограничения, като щяло да има потребност от средства за тях, само че той не разяснява тъкмо какъв брой и добави, че би трябвало да се понижи популацията на дивата свиня в България.

За край Порожанов разяснява и Общата селскостопанска политика (ОСП). Той уточни, че предлагането на Европейска комисия е да бъде понижен бюджетът за ОСП с 5%, само че България резервира съвсем същия бюджет и понижението е 0,7%, тъй като повече понижение има за по-старите и огромни страни-членки на Европейски Съюз. Трябва да насочим тези пари оптимално към земеделския отрасъл, посочи Порожанов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР