Разговаряме с Янилин Павлов, изпълнителен директор на Брикел ЕАД. -

...
Разговаряме с Янилин Павлов, изпълнителен директор на Брикел ЕАД. -
Коментари Харесай

Янилин Павлов: Брикел има стратегическа важност за енергийната сигурност

Разговаряме с Янилин Павлов, изпълнителен шеф на " Брикел " ЕАД.

- Г-н Павлов, какви са провокациите да бъдете началник на огромно дружество като " Брикел " ЕАД?

- Позицията изпълнителен шеф е както огромна отговорност, по този начин и предизвикателство. Няма по какъв начин да не е по този начин, когато става въпрос за една от структуроопределящите мощности в България и в действителност първата издигната топлоелектрическа централа в Маришкия басейн. Предприятието подсигурява обогатено енергийно гориво на топлофикациите в Сливен и Перник, както и на Топлоелектрическа централа Бобов Дол. Надеждната работа на сдружението подкрепя стабилността на националната енергийна система. Ако би трябвало да разгледаме освен икономическото, само че и обществено значение на " Брикел ", ние сме измежду огромните работодатели в района. При нас работят над 1300 специалисти. Отделно предприятието е директно обвързвано с над 6 000 заети лица от 5 области.

При тези обстоятелства сами виждате за какво дефинирах позицията си като " отговорност " и " предизвикателство ". Предвид спецификата на активността ни ние би трябвало да поддържаме на доста високо равнище сигурността на работа на нашите уреди и на изискванията на труд, в сходство с националните и интернационалните правила. Паралелно е належащо да се грижим за обезпечаване на успеваемостта и качеството на производството ни. Най-важният въпрос и предизвикателство обаче е трансформацията на централата. Само и само с усъвършенствания, с ясно написана капиталова стратегия и съществени старания и обилни финансови запаси можем да подсигуряваме сполучливата рационализация на " Брикел ". Нашата цел е да сменяем въглищата с различни горива. Зад гърба си към този момент имаме сполучливо осъществени планове за енергийната промяна, както и дълготрайна визия за развиването на централата в сходство с европейските условия.

Не на последно място позицията на шеф изисква от време на време взимане на бързи и съответни решения при възникването на непредвидени условия, каквато беше обстановката с пандемията от Covid-19. Здравната рецесия и заставането " очи в очи " с непознатия за всички вирус изискваше виновен метод, с цел да запазим от една страна живота и здравето на чиновниците и от друга естественото действие на предприятието.

Две години работим в разнообразни и необикновени условия, само че все пак голямо предизвикателство, считам, че дружно с екипа ми се справихме и не допуснахме нарушавания в естествената употреба на централата.

Както сами виждате отговорностите са доста и всекидневно се постанова взимане на значими решения като стартираме от рутинните действия и стигнем до цялостната визия за промяна на " Брикел ". Сигурен съм, че ще се оправим и с общи старания предприятието след време ще наподобява по напълно друг метод. Надявам се, че желанията, които бяха споделени в общественото пространство за вероятно затваряне на предприятието, ще бъдат преосмислени. Както неведнъж сме заявявали, ние сме отворени за разговор и за срещи, по време на които да имаме опция да представим още по-детайлно плановете за рационализация и реализиране на зелено произвеждане на сила.

- Бихте ли ни разказали повече за сполучливо осъществените планове в " Брикел ", както и за тези, които предстоят?

- Сред сполучливите планове на „ Брикел “ е внедряването на биомаса. Тя е потвърден 100% екологичен източник на сила. Планираме да влагаме и в нови топлоколектори, създаване на предкамерна пещ и рехабилитация на обогатителната апаратура. Това ще разреши увеличение на каузи на създадената нисковъглеродна сила.

Обмисляме създаване на газопровод за потребление на природен газ с оглед близостта до газовия колектор на „ Булгартрансгаз “ и интерконектора „ Александруполис – Стара Загора “. Водим договаряния с водеща американска компания за закупуване на две газови и една парна турбина. Реализацията на гореизброените планове ще подсигури устойчивото енергийно и икономическо бъдеще както на предприятието, по този начин и на района. Готови сме да работим интензивно за промяна на сдружението и се ангажираме обществено да запазим всички работни места.

- В бранш " Енергетика " предстоят доста промени в подтекста на Европейската Зелена договорка. Смятате ли обаче, че военната конюнктура в Украйна постанова отсрочване на премахването на въглищата?

- Живеем в доста динамично време, в което съвсем всички браншове са изправени пред трансформации, в това число и енергийният. Както посочихте и Вие, военният спор Русия-Украйна изправи целия свят пред големи провокации. Негативните последици постановат да се промени, най-малко на този стадий, зелената политика на Европа. Рекордните цени на електрическата сила потвърдиха, че страните от Европейския съюз не са подготвени да се разделят с въглищата. Колкото и да ни се желае да разчитаме на 100% възобновими източници на сила, не сме подготвени софтуерно за това.

Смятам, че е належащо да се подхващат ограничения за опазване на локалните запаси, с цел да бъдат страните в огромна степен енергийно самостоятелни. Така че напълно закономерно ролята на твърдите изкопаеми горива в България съгласно мен би трябвало да се резервира. Нека не забравяме обстоятелството, че у нас те са определящи за енергийната сигурност. Базовите ни мощности на въглища имат съществена роля за поддържане на устойчивостта на електроенергийната система.

- Какви са вероятностите пред енергийния бранш? Ще се справили ли България сама с енергийната промяна?

- Европейската комисия съобщи желанията си, че ще оказва самостоятелна поддръжка с оглед съответните потребности на всяка една страна за осъществяване на обективен енергиен преход. За задачата е належащо да бъде готова ясна визия за трансформацията на въглищните райони и функциониращите предприятия, работещи в тях. Трябва да се работи за уравновесеното съвместяване на националните цели за енергийна сигурност, икономическо развиване, запазване на околната среда и обществена правдивост.

Териториалните проекти са стъпка в тази посока. В тях би трябвало да са заложени съответни вложения за прекосяване от твърдите изкопаеми горива към други енергиийни източници или други енергийни модели, за рационализация на производства и развиване на човешкия капитал. Паралелно с териториалния проект би трябвало интензивно да се работи за модернизацията на предприятията, употребяващи въглищата при производството на сила.

Само с съответни решения и готови планове страната ни ще бъде подкрепена с плануваните средства от европейските механизми. Предвиденият финансов запас е безплатен и ще се употребява, както за преквалификация на личния състав, по този начин и за преструктуриране на локалната стопанска система.

- Човешкият фактор е основополагащ за всяка компания. Липсата на фрагменти в енергийния бранш обаче не е проблем от през вчерашния ден. Какви ограничения предприемате за привличане на експерти?

- При нас работят специалисти с нужното високо равнище на подготовка. Както в останалите предприятия, по този начин и при нас, върви натурален развой на промяна на поколенията. Тук основна роля има приемствеността за подготовка на младите експерти с нужното обучение. Отнема време, само че вратите на " Брикел " са необятно отворени за младите фрагменти, носещи със себе си нововъведение и съвременен взор за промяна на предприятието. Ние се стремим да бъдем дейна страна на пазара на труда.

Прилагаме съответно направени принадлежности, ориентирани към подкрепяне на от ден на ден млади да изберат инженерна компетентност. Както неведнъж съм заявявал, точно те са идващото потомство, което ще реализира новите триумфи на " Брикел ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР