Разгледайте изложбата и си направете своите асоциации и изводи за

...
Разгледайте изложбата и си направете своите асоциации и изводи за
Коментари Харесай

В МУ-Плевен откриха фотоизложбата „150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет “

„ Разгледайте изложбата и си направете своите асоциации и заключения за това, какво е било преди, какво е в този момент и какво би трябвало да бъде на следващия ден “. Това сподели почетният ректор на Медицински университет – Плевен учен Григор Горчев при откриването на изложбата, отдадена на 150 години от гибелта на Васил Левски.



На формалното разкриване на експозицията участваха членове на академично управление на висшето учебно заведение, преподаватели и студенти. Академик Горчев акцентира, че съществуването на изложбата е доста значимо, тъй като ни припомня, че в днешните комплицирани времена обществото ни повече от всеки път се нуждае от кумир като Васил Левски. Той прикани преподавателите и студентите да намерят своя прочит и обръщение в думите и делото на Апостола.

Доц. Теодора Вълова, началник на Регионалния научен център към Българска академия на науките, се обърна към аудиторията с думите:

„ Днешният ден – 11 май, в който откриваме изложбата, не е определен инцидентно. По предложение на Найден Геров, от 1863 година 11 май се открива като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. Празникът надвишава църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се трансформира в обществен празник.

Друго доста значимо съображение да изберем днешната дата е откриващият се на следващия ден Първи Национален Конгрес на Българската Асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия с интернационално присъединяване. Този първи по рода си конгрес ще се организира в интервала 12-14 май 2023 година в Телекомуникационния Ендоскопски Център на Медицински университет – Плевен. По този метод изложбата се вписва в календара от научни и културни събития на Медицински университет – Плевен.



Настоящата историческа експозиция беше показана за първи път в Българската академия на науките в средата на февруари, като беше открита от акад. Ревалски, Председател на академията. След първата ѝ спирка в родния град на Апостола – Карлово – гостуването й в Медицински университет – Плевен е първият районен научен център отвън столицата, в който тя се показва. Експозицията „ 150 години от гибелта на Васил Левски. Места наизуст “ наблюдава по какъв начин се построява обликът на дякона Левски в интервала от първите години след трагичната му крах до 1933 година “.



От 11 до 14 май участниците и гостите на Първия Национален конгрес на Българската асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия с интернационално присъединяване ще имат опцията да прегледат изложбата във фоайето на факултет „ Фармация “.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР