Разбрах, че главния прокурор и двама от членовете на прокурорската

...
Разбрах, че главния прокурор и двама от членовете на прокурорската
Коментари Харесай

Зарков: НСлС да предложи кандидат за директор на службата


„ Разбрах, че основния прокурор и двама от членовете на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет са упражнили правото си на номинация за шеф на Националната следствена работа. Такова право има и министърът на правораздаването, само че нашият метод ще е различен. Ценейки високо професионализма на следователите и изпитвайки почитание към институцията Национална следствена служба желаеме да чуем техния глас преди да решим да упражним пълномощието си на номинация. “ Това съобщи Крум Зарков, длъжностен министър на правораздаването, съобщи БГНЕС.

Зарков уточни, че въпросът е значим и не би трябвало да се оставя в ръцете политици и кадровици. Той прикани следователите да предложат претендент, които да оглави структурата в идващите 5 години. “В идващите 2 седмици следователите също да заявят мнението си по въпроса ”, съобщи служебният правосъден министър.

Зарков изясни, че не би се поколебал да внесе кандидатура на следователите. “Според мен имат цялостното право и се надявам да свикат общо заседание и да обсъдят и дебатират претенденти ”, акцентира той и добави, че се надява, че импортираната кандидатура няма да анулира дебата, които може да се реализира измежду членовете в Национална следствена служба.

Зарков сподели, че Венецианската задача идва в България, с цел да разиска с Министерство на правораздаването, управлението на прокуратурата. “Предложението на Надежда Йорданова за следствие на основния прокурор ще бъде разисквано с Венецианската задача, дружно с още 1 закон ”, заяви той и добави, че антикорупционният закон няма да бъде разискван по време на визитата на задачата. 

По-рано през днешния ден стана ясно, че заместникът на основния прокурор по следствието Борислав Сарафов е препоръчан за втори мандат като шеф на Национална следствена служба. Съгласно член 174, ал.1, предл.1 от Закон за съдебната власт шефът на Националната следствена работа се избира по предложение на не по-малко от трима от членовете на прокурорската гилдия, както и по предложение на основния прокурор или министъра на правораздаването с болшинство не по-малко от осем гласа от членовете на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. На същото съображение е подписано предложение от основния прокурор на Република България Иван Гешев и от двама от членовете на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) Светлана Бошнакова и Йордан Стоев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР