Разбирането на начина, по който антропогенните емисии на CO2 биха

...
Разбирането на начина, по който антропогенните емисии на CO2 биха
Коментари Харесай

Най-голямата река в света може да пресъхне ако...

Разбирането на метода, по който антропогенните излъчвания на CO2 биха повлияли на количеството превалявания в бъдеще, е от решаващо значение за устойчивото ръководство на екосистемите, изключително за сензитивните към суша тропически гори.

Климатолози от Калифорнийския университет преглеждат този проблем, който съгласно тях би могъл да докара до забележителна и продължителна суша в региона на Амазонската джунгла и даже до пресъхването на най-голямата река в света - река Амазонка.



В своето проучване учените разказват резултата, който огромните количества парникови газове, отделяни в атмосферата, оказват върху екосистемите, които са взаимнозависими - относителното нарастване на дъждовете над азиатските и африканските тропически гори води до понижаване на преваляванията над южноамериканските гори.

Учените означават, че нарасналата централизация на въглероден диоксид въздейства на горите и на метода, по който растения реагират. Анализът, оповестен в изданието Nature Climate Changes, демонстрира, че южноамериканските гори могат да са по-уязвими на резултатът, който оказва повишението на въглеродните излъчвания, спрямо азиатските или африканските гори.



Поради увеличението на CO2, процесът на изпаряване на вода от листата на растенията се забавя. Изследователите са пресметнали, че до края на 21 век, в басейнът на река Амазонка междинното количество превалявания може да се намали с към 1 мм дневно, а в Индонезия и Африка - да нарасне със същата големина.



"Хората са склонни да мислят, че множеството разстройства и разтърсвания, в резултат на климатичните промени, ще дойдат от стоплянето на океаните, което на собствен ред ще промени моделите напразно. Ние обаче установихме, че огромните промени във преваляванията могат частично да бъдат приписани на метода, по който тропическите гори реагират на несъразмерното количество въглероден диоксид, изпускан в атмосферата от индивида. Това изключително мощно важи за гъстите тропически гори в Амазония и в Азия ", съобщи Джеймс Рандърсън от Калифорнийския университет.



В неотдавнашна публикация, оповестена в най-популярния и обстоен информативен уебсайт за дъждовните гори на планетата - Mongabay, се загатва, че Бразилия евентуално подценява действителните излъчвания на въглероден диоксид и други парникови газове, които създава, когато показва своите отчети и статистически данни пред Организация на обединените нации. Тази теза изричат група учени, провели свое без значение проучване на количествата нездравословни излъчвания, които страната генерира.

Експертите означават, че цифрите в докладите на Бразилия евентуално дава отговор на критериите, заложени от Организация на обединените нации, само че пренебрегването на действителните равнища на замърсяване може да се окаже пагубно за дъждовните гори и нежната екосистема, която съставляват.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР