Разбира се, ние сме заинтересовани от това украинският конфликт да

...
Разбира се, ние сме заинтересовани от това украинският конфликт да
Коментари Харесай

Лавров: Русия има интерес конфликтът в Украйна да завърши час по-скоро

" Разбира се, ние сме заинтригувани от това украинският спор да приключи колкото може, по-скоро ", сподели Лавров по време на конференция с бразилския външен министър Мауро Виейра. Руският външен министър благодари на Бразилия за нейното " схващане от какво е произтекла обстановката в Украйна ".

Той акцентира, че съветската страна нееднократно в детайли я обяснявала аргументите за протичащото се, а по този начин също и задачите, които си е сложила. Лавров посочи, че двамата с Виейра са разискали войната в Украйна от позиция на това, че сходни проблеми би трябвало да намират своето позволение не краткотрайно, а на основата на дълготрайни договорености. Те пък, от своя страна, би трябвало да регистрират интереса в областта на сигурността на всички страни без изключение.

Лавров е на публична аудиенция в Бразилия, след което ще продължи обиколката си в Латинска Америка с визити на Венецуела, Никарагуа и Куба.

В навечерието на визитата на съветския външен министър президентът на Бразилия Лула да Силва предложи да бъде основан аналог на Г-20, който да се занимава с разрешаването на спора в украйна. Да Силва съобщи още, че към този момент е разискал тази концепция със Си Дзинпин и с президента на ОАЕ шейх Мухамед бен Заид Ал Нахайян.

 

Снимка: БТА

По думите на бразилския президент тази нова група от страни, по модела на " групата на двайсетте ", би трябвало да извърши посредническа роля сред Москва и Киев, написа " Известия ".

Русия неведнъж е заявявала, че всяко споразумяване на спора би трябвало да се съобрази с " действителностите " на нейното едностранно анексиране на четири украински провинции, които съветските въоръжени сили управляват отчасти, напомнят Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Москва твърди, че е била принудена да се намеси в Украйна през февруари 2022 година, с цел да отбрани рускоговорещите от гонене и да предотврати Киев да бъде употребен от Запада като опасност за сигурността на Русия.

Украйна и Западът споделят, че това е безпочвен предлог за завоевателна война, в която бяха убити хиляди хора и бяха опустошени украински градове.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР