Разбира се, че ще се ваксинирам. Аз съм се записал

...
Разбира се, че ще се ваксинирам. Аз съм се записал
Коментари Харесай

Акад. Богдан Петрунов: Единственото спасение е ваксината

Разбира се, че ще се имунизирам. Аз съм се записал първи в листата на НЦЗПБ и очаквам да пристигна известието на РЗИ, с цел да ми каже по кое време това ще се случи. Това е неотменно. Мисля, че всеки българин би трябвало доста добре да разбере, че това е единственият метод да излезем от тази пандемия и да се спасим “. Това съобщи имунологът и алерголог, и някогашен шеф на НЦЗПБ акад. доктор Богдан Петрунов в ефира на " Нова телевизия ".

Той добави, че без имунизацията ние ще бъдем в настоящето положение още дълги години.

„ Категорично не усещам боязън от имунизацията. Аз изрично имам вяра в науката и медицината. Освен това съм и доста добре осведомен с тези препарати и процесът по произвеждането им.

„ Аз съм се занимавал с ваксини над 50 години. Сигурен съм във опцията тези ваксини да ни спасят. Що се касае до сигурността – аз съм уверен, че няма от какво да се опасяваме. Ваксината може да даде някои реакции, само че те даже не са странични реакции. Това се назовава реактогенност, което значи реакция на нашия организъм към имунизацията. Заради нашата чувстителност телата ни реагират по друг метод, само че това не са странични реакции “, изясни експертът.

Той прибавя, че няма данни за нездравословно въздействие на имунизациите при извършеното изследване с над 45 хиляди души.

" Става дума за нова категория ваксини, които до този миг не са правени. С тях не се вкарва нищо живо в организма, а единствено една платформа, която е подготвена да го разпознава. Не виждам безусловно нищо рисково в това ", сподели още акад. Петрунов.

" Ваксините са единствената ни опция за основаване на групов имунитет. Ако я пропуснем, към този момент няма да има пандемия, а ендемия, т.е. на обособени места болестта ще продължи да съществува с години. Затова доста съществено би трябвало да се отнесем към имунизацията. Ако не се имунизираме всеобщо против COVID-19, ще влачим болестта доста месеци и години “, добави той.

„ Имаме към този момент един модел на имунитета при болестта. До осмия месец ще имаме доста добре основан клетъчен имунитет въз основа на паметовите кафези и на тези кафези – убийци, които унищожават вируса. По същия метод работи и имунизацията. Осем месеца след имунизацията хората са предпазени “, твърди ученият.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР