Райската ябълка (Diospyros kaki) (Persimmon) е растение от семейство Абаносови

...
Райската ябълка (Diospyros kaki) (Persimmon) е растение от семейство Абаносови
Коментари Харесай

Райска ябълка

Райската ябълка (Diospyros kaki) (Persimmon) е растение от семейство Абаносови (Ebenaceae), жанр Diospyros и другоземен плод, който е вероятно най-студоустойчивият измежду субтропичните овощни растения. Удивително е, че по време на покой плодовете могат да устоят до -20 градуса. У нас най-студоустойчивият вид райска ябълка е Костата.

Райската ябълка припомня по външен тип нещо приблизително сред жълта ябълка и червен домат. Изключително потребна и вкусна, тя има овална или леко елипсовидна форма и наситено оранжево оцветяване. Характеризира се с четириделната елипсовидна чашка.

В превод от гръцки името на плода значи „ възвишен огън ". Родина на този неповторим по своята същина плод са Китай и Япония. По техните земи от незапомнени времена ценят вкусният плод и знаят всички негови преимущества, свързани със здравето. Доста късно, едвам през 18 век райската ябълка е публикувана по Средиземноморието, а по-късно и в Америка. У нас оранжевия доматоподобен плод доближава в средата на предишния век, а през днешния ден може да се види да вирее в някои елементи Черноморието и в Южна България.

Райската ябълка стартира да дава плодове нормално след 3-4 година от засаждането на дръвчето. Цъфтежът й е през май месец. На височина дървото на райската ябълка доближава до 8-10 м, а листата му са характерни – огромни с елипсовидна форма и кондензиран маслено.

Сортове райска ябълка

Като представител на субтропичния климатичен пояс, райската ябълка и нейните сортове са извънредно издръжливи на студове или по-ниски температури. Има 5 сора райска ябълка:

- Fuyu – известен вид райска ябълка с много сладки и хрупкави плодове. По форма и размер са леко сплеснати и със междинна величина. Плодът е стартира да зрее, когато цветът му се промени от зелен в оранжев;

- Suruga – това са по-едри божествен ябълки с присъщия за тях оранжево-червен цвят. Узряват в края на октомври, началото на ноември и имат много плътна и сладка вътрешност;

- Giant Fuyu – по форма този вид райска ябълка е по-продълговат и наедрял. Има червеникав цвят даже когато са незрели. При цялостна зрялост цветът им става пурпурен. Самото дръвче на този вид е ниско, а райските ябълки узряват октомври месец;

- Jiro – това вероятно е най-популярният вид райска ябълка в Америка. Самите плодове са много едри и се отличават с доста положително качество;

- Costata – този вид райска ябълка има подчертана конусовидна форма. Зрял става през октомври и се характеризира с жълто оцветяване и емфатичен стипчив привкус в цялостна зрялост.

 Дърво Райски Ябълки

Състав на райската ябълка

Вкусната и екзотична за нас райска ябълка е бомба от потребни субстанции за организма. Тя съдържа обилни дози калий, калций, фосфор, натрий и желязо, витамин С, Р, PP, В1, В2, Е и глутаминова киселина. Плодовете на райската ябълка изобилстват от захари (глюкоза и фруктоза 13-19%), пектинови субстанции и багрила.

Именно те вършат плодовете много хранителни. В зрелите божествен ябълки количеството на захарта е 17-18%. В 100 г райска ябълка има: 127 ккал, 0.4 г мазнини, 33.5 г въглехидрати, 64.4 мл вода, 100 мл калий. Гликемичният показател на райската ябълка е 44.77.

Избор и предпазване на райска ябълка

Когато избирате райска ябълка на пазара няма по какъв начин да не ви направи усещане, че огромна част от плодовете са позагнили. Това е обикновено и в множеството случаии е белег, че плодът е зрял и апетитен. Избирайте относително твърди божествен ябълки и като цяло без механични пострадвания. Добре узрелите плодове консумирайте бързо, тъй като нямат огромна продължителност.

На пазара ще намерите по-често божествен ябълки, които се продават, откакто са откъснати още зелени. Това е за по-голяма продължителност, само че не консумирайте незрелия плод, който припомня и на към момента зелен розов домат.

Това обаче не значи, че не може да закупите райската ябълка. Когато се приберете, просто оставете плодовете на перваза на прозореца и ги изчакайте да се оцветят добре. За най-вкусни се смятат райските ябълки, зрели на дърво и придобили мека и сладка консистенция на самия клон.

Съхранявайте райската ябълка в ледник, най-добре в долното поделение, предопределено за плодове и зеленчуци. Там плодовете могат да устоят най-много 2 седмици. В никакъв случай не замразявайте плода.

Кулинарно приложение на райската ябълка

Кулинарното приложение на райската ябълка не е огромно, тъй като е най-добре просто да изядете плода недопечен. За задачата е нужно да премахнете ципата му, както и костилката в сърцевината на райската ябълка. Останалото от плода в месеста и вкусна част, която би трябвало да изядете незабавно.

Всички скъпи субстанции на райската ябълка могат да се запазят в нея единствено, в случай че е сурова. Не я подлагайте на термична обработка, а просто я сложете като гарнитура или декорация за сладкиши. С райска ябълка може да си приготвите сладки и вкусни кремове, както и да я вложите в кекс или сладкиш.

 Райски Ябълки

От плодовете на райската ябълка се подготвят сироп или компоти, разнообразни желета, сладка и мармалади. Лесно е да си приготвите домакински сироп от райска ябълка. За задачата обелете и анрежете ситно няколко плода, залейте ги с гореща вода и след 5-10 минути прецедете водата. Пасирайте плодовете. Сипете сока в бутилки и го съхранявайте на хладно, компактно затворени.

Ползи от райската ябълка

Яркият оранжев цвят на райските ябълки приказва за високо наличие на бета-каротин, който е доста значим за зрението и пази кожата от прибързано остаряване. С голямото си наличие на витамин С, райската ябълка е била прилагана като сполучливо средство за лекуване на скорбут още преди епохи. Витамин С оказва помощ да се оправим с вирусни положение, а в композиция с бета каротин, двата витамина подсигуряват мощна имунна система.

Богатото наличие на витамин РР в райската ябълка сполучливо бори умората, меланхолия, прави кожата ни здрава и без акне, а косата придобива крави искра и конструкция. Магнезият в райската ябълка е значим за работата на сърцето, калият укрепва кръвоносната система, а желязото бори анемията.

Дори в наши дни националната медицина ползва райска ябълка при лекуване на анемия, нарушена функционалност на гастроинтестиналния тракт, разнообразни сезонни неразположения, като грип, простуда, тъй като оранжевите плодове чудесно покачват съпротивителните ни сили.

Заради огромното наличие на витамини, както и на неголеми дози ликопен, райската ябълка е отличен антиоксидант, който понижава свободните радикали, и преборва меланхоличните настроения, изключително през зимните месеци.

Най-ценна в райската ябълка е растителната захар. Тя е много добър асистент при болести на сърдечносъдовата система, както и при високо кръвно налягане Райската ябълка има пикочогонното си деяние, а 3-4 плода дневно са по-добри от хапчета за контролиране на кръвното налягане.

На всичкото от горната страна, райската ябълка е правилен другар на тези от нас, които желаят да се отърват от някое друго ненужно килце. Плодът доставя доста скъпи субстанции, а в това време съдържа малко калории и дейно съумява да сътвори дълго възприятие за задоволеност. Райската ябълка се предлага горещо от диетолози за хора с наднормено тегло.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР