Районният съд в Харманли отложи за следващо заседание изслушването на

...
Районният съд в Харманли отложи за следващо заседание изслушването на
Коментари Харесай

Вещи лица по делото за потопа в Бисер не се явиха в съда

Районният съд в Харманли отсрочи за последващо съвещание чуването на заключението по комплексната експертиза за определяне аргументите за наводнението в Бисер, при което починаха 8 души. Причина стана неявяването на 3-ма от 5-мата специалисти. Следващото съвещание е планувано за 28 февруари.

Четири дни продължиха разпитите на очевидци и движимости лица за наводнението в село Бисер, станало на 6 февруари 2012 година. Тогава се скъса язовирната стена на Иваново и ударната вълна унищожи над 50 къщи, лиши осем човешки живота. Обвиняема по делото е някогашният регионален шеф на Хасково Ирена Узунова. Според прокуратурата тя не е изпълнила отговорностите си за предотвратяване от бедствия.

88 бяха призованите очевидци по делото за правосъдните съвещания , които започнаха във вторник. 13 от очевидците не са разпитани. 5-ма са показали заболяване, а 8 са умряли. Съдът постанови да се изискат актовете за гибел от съответната община.

В извършените правосъдни съвещания бяха признати съдебно-медицинска експертиза на умрелите, съдебно-компютърна експертиза и съдебно-геодезическа експертиза.

Продължават да се обяснява чия благосъстоятелност е оборудването - общинска или държавна, както и аргументите, довели до скъсването на язовирната стена. Това ще стане ясно от петорната експертиза на движимостите лица, които ще бъдат изслушани на идващото съвещание.

През миналите 10 години от нещастието наследници на потърпевши заведоха каузи против Община Харманли за нещастието и ги завоюваха. Администрацията се принуди до тегли заем от 10 млн. лева, с цел да изплати присъдените компенсации.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР