Районна прокуратура – Враца е предала на съд А. А.

...
Районна прокуратура – Враца е предала на съд А. А.
Коментари Харесай

Съдят двама търговци от Враца, укривали тютюн и цигари без бандерол

Районна прокуратура – Враца е предала на съд А. А. по обвиняване за нелегално държане на акцизни артикули, осъществено наново.
Заедно с него по делото е повдигнато обвиняване на С. И., която попречила установяването на авторството на осъщественото закононарушение.
Обвиняемите А. и И. са положителни познати. Двамата стопанисват прилежащи търговски пространства във Враца.
На 21.11.2019 година в града била извършена профилирана полицейска интервенция за противопоставяне и откриване на незаконна активност, обвързвана с акцизни артикули. Обвиняемият А. бил прочут на чиновниците на реда с престъпните си прояви, заради което населяваният от него парцел бил подложен под наблюдаване.
В миг, откакто мъжът поставил плик в автомобила си и се готвел да потегля, бил спрян от служители на реда. При инспекция в ръководеното от него МПС били открити транспарантни пликове, съдържащи тревиста маса, наподобяваща рязан тютюн.
При изискванията на необходимост е било извършено претършуване в няколко автомобила и недвижими парцела – гаражи, изби, апартамент в жилищна кооперация. В резултат на подхванатите дейности са били конфискувани тютюн за пушене и цигари с търговски марки „ Prezident” и „ Capital”, без български акцизен бандерол. Общата пазарна стойност на предмета на закононарушението възлиза на 7359 лв., с общ изискуем данък в размер на 6882 лв..
Разпитан в качеството на обвинен, А. декларирал, че откритият тютюн е на С.И., за което той не знаел и не бил уведомяван. По мотив тези негови изказвания с нея също бил извършен разпит. Тя обяснила, че преди време, пътувайки от София за Враца с лек автомобил, възложен й от А. А., спряла преди един от тунелите. Тогава в тревиста околност, наоколо до пътя, била разкрила чували с тютюн, които прибрала. За откритите движимости не споделила на никого, а ги укрила в гаража и в колите. Относно тези самоуличаващи показания са били извършени спомагателни дейности по следствие, с които изказванията на С.И. били опровергани. По досъдебното произвеждане е било признато, че тя е подала такива показания за да спомогне на А. А. да избегне наказателното гонене против него. С дейностите си тя попречила установяването на авторството на осъщественото закононарушение.
Обвиняемият е осъждан за държане на акцизни артикули без бандерол, като последното му наказание е с влезнал в действие правосъден акт от 2018 година
Предстои делото да продължи в съда.

*Снимката е илюстративна
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР