Районна прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за престъпление по

...
Районна прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за престъпление по
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва причините за 20 тона мъртва риба край Аксаково

Районна прокуратура във Варна управлява досъдебно произвеждане за закононарушение по член 239, алинея 2 от Наказателен кодекс, касаещ нарушаване или допускане осъществяването на нарушаване на разпоредбите, открити със специфичен закон за опазване на рибата и другите водни организми и за вярното развиване на риборазвъждането в страната.

Досъдебното произвеждане е стартирано на 25 март 2022 година по отношение на получен сигнал от концесионера на язовир, намиращ се край град Аксаково, за това, че е установено огромно количество мъртва риба във водоема.

На мястото неотложно е изпратен екип от проверяващи от ОД на МВР-Варна. Уведомени са РИОСВ-Варна и ИАРА-Варна, които вземат присъединяване в изясняването на случая съгласно компетенциите си.

Работата по досъдебното произвеждане продължава под управлението и надзора на Варненската районна прокуратура. Назначени са голям брой експертизи.

По-рано през днешния ден стана ясно, че фекални води са предизвикали всеобщо измиране на риба в язовира в аксаковското село Засмяно. Водите са изтекли от каскадно торохранилище в близкия свинекомплекс в Любен Каравелово. Собствениците на свинекомплекса са обяснили, че една от тръбите на торохранилището е била запушена и това е предизвикало екологичната злополука.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР