Районна прокуратура – Оряхово е внесла за разглеждане в съда

...
Районна прокуратура – Оряхово е внесла за разглеждане в съда
Коментари Харесай

Предадоха на съд сириец, опитал нелегално да мине границата при Оряхово

Районна прокуратура – Оряхово е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против сирийски жител от кюрдски генезис – Ш.Ш.Е.О. за осъществено от него закононарушение по член 279, алинея 1 от Наказателен кодекс.
През м. ноември 2014 година обвиненият О. заплатил на каналджия, с цел да бъде преведен през Турция. Впоследствие, укривайки се в товарен камион, влезнал на територията на България. Крайна дестинация за него била друга страна от Европейския съюз, където той възнамерявал да се откри.
Същия месец, още веднъж благодарение на каналджии, той бил преведен в София, където изчакал организирането на интернационален превоз.
През нощта на 10.11.2014 година обвиненият О., дружно с група мигранти се качили в особено построен за задачата тайник в товарен камион „ Renault Magnum “, благосъстоятелност на гръцка компания със седалище в Петрич. Превозното средство било ръководено от кипърски жител, който против препоръчана сума от 5 000 евро приел да транспортира за Европа лица от арабски генезис.
Камионът бил претрупан със стока – зеле, сложена в палети, като тайникът бил затулен с мрежа. Около 06:30 ч. на 11.11.2014 година товарният автомобил минал граничния надзор в Република България, след което бил претрупан на ферибот. На румънския бряг била осъществена щателна инспекция от граничните служители на реда, които при осъществен оглед на ремаркето и товара разкрили тайника. В него се намирали 52-ма непознати жители от Сирия, Ирак и Афганистан - мъже, дами, деца.
Мигрантите били изведени и арестувани на Граничен контролно-пропусквателен пункт – Бекет, като за установяването им бил известен Съвместния контактен център Русе – Гюргево. Съгласно Дъблинския правилник на Европейска комисия, незаконните мигранти следвало да бъдат върнати в първата страна на влизане в Европейски Съюз. На идващия ден, по силата на интернационалното съглашение, непознатите жители били конвоирани на българска територия.
Ш.Ш.Е.О. е притеглен към наказателна отговорност за нелегално прекосяване на държавната граница, което направил без позволение на надлежните органи на властта. Обвиняемият няма адресна регистрация в България, бил е разгласен за общодържавно търсене и до сегашния миг не е открит.
През последните три месеца Районна прокуратура - Оряхово е внесла в съда пет обвинителни акта по отношение на непознати жители, минали нелегално границата на страната през Граничен контролно-пропусквателен пункт Оряхово. Постигнати са деветнадесет съглашения с обвинени, направили същото закононарушение, които са били утвърдени на съда. Всички подсъдими са с наложени санкции.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР