Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе за

...
Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе за
Коментари Харесай

Съдят румънец за незаконно превеждане на мигранти през ГКПП Кулата - Промахон

Районна прокуратура – Благоевград, Териториално поделение – Петрич, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт против жителя на Румъния Г.-К.М., притеглен към наказателна отговорност за осъществено от него закононарушение по член 280, алинея 2, т. 1, т. 3 и т. 4, прочие 1, вр. алинея 1, вр. член 20, алинея 3 и алинея 4 от Наказателен кодекс. През 2019 година група жители от Виетнам била преведена незаконно в Гърция и настанена в гр. Атина.

Целта на мигрантите била да стигнат до страна в Западна Европа. Организаторът им се свързал с обвинения Г.-К.М. и двамата се уговорили той против възнаграждение да извърши превеждането на непознатите гражданипрез българо-гръцката и българо – румънската граница, както и превозването им до Румъния. През м. юли 2020 година обвиненият се обадил на К.М. иму предложил против положително заплащане даизвършикурс от Румъния до Гърция и назад.

По време на среща в Румъния той го склонил дапреведе6-ма жители на Виетнам през държавните граници на Гърция, България и Румъниябез позволение на надлежните органи на властта. За задачата Г.-К.М. наел микробус, катов дъното на товарното помещение на транспортното средство, зад шофьорската и пътническите седалки, построил тайник.

За да не разсъни съмнениеуграничните чиновници,обвиняемияткупилняколко кашона с хранителни артикули, които сложилв товарното помещение на микробуса.Дал подробни указания на К.М. по отношение на маршрута, паркирането, местоположението на мигрантите и укриването им в тайника. На 24.07.2020 година, при прекосяване на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата – Промахон, управляваният от К.М. микробус бил спрян за инспекция. Служители наГПУ гр. Петрич разкрили укрититев неговиетнамски жители.

Водачът – К.М., е бил притеглен към наказателна отговорност. Той се е признал за отговорен за осъщественото от него незаконно действие. Делото против него е завършило с наложено наказване от 1 година и 6 месеца „ отнемане от независимост “ с 3-годишен изпитателен период и санкция в размер на 10 000 лв.. Обвиняемият Г.-К.М. е предаден на съд за това, че като подстрекател и помощник съзнателно е склонил К.М. против възнаграждение да преведе през държавната граница задгранични жители, измежду които имало и малолетни лица, без позволение на надлежните органи на властта. Предстои делото да продължи в съда.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР