Районна прокуратура - Благоевград приключи с разследването и предаде на

...
Районна прокуратура - Благоевград приключи с разследването и предаде на
Коментари Харесай

Предадоха на съд бивш затворник за незаконен добив на подземни богатства

Районна прокуратура - Благоевград завърши с следствието и съобщи на съд обвинения А.К. за противозаконен рандеман на подземни благосъстояния, както и за тяхното превозване и преправяне.

Установено е, че А.К. преди е осъждан. След изтърпяване на дейно наказване " отнемане от независимост " през 2015 година той записал компания " К. и с.-2015 " ЕООД на името на сина му, който имал здравословни проблеми, а самият той бил назначен на трудов контракт като водач на тежкотоварен автомобил.

Впоследствие сдружението закупило аграрни парцел в местността " Бялата чешма " в региона на с. Ръждак, община Петрич, товарен автомобил и верижна земекопна машина. Разпореждането с компанията се осъществявало от обвинения посредством пълномощие.

През 2017 година А.К., в съучастничество с неустановени в хода на следствието лица, без предоставена концесия според закона, решили да добиват нелегално подземни благосъстояния - строителни материали от коритото на река Струма в землището на с. Дрангово. То попада в предпазена зона по директивата за птиците " Рупите ".

Една част от добитите подземни благосъстояния се транспортирала за преправяне в база, построена от компания " Б. 2012 " ООД. Другата част, ведно с обработените подземни благосъстояния, се е съхранявала в парцел на ръководената от обвинения компания в местността " Бялата чешма ", в региона на с. Ръждак.

Наред с това А.К. и неговите съучастници отчуждили част от обработените подземни благосъстояния. Те правили добива на строителни материали - баластра, които съгласно наредбата на закона са подземните благосъстояния и са изключителна държавна благосъстоятелност. Въпреки това те ги продавали, като не изготвяли нужните фактури за продажба на инертните материали.

Така обвиненият А.К. посредством криво-ляво извършителство и с неустановено лице за интервала 23.12.2017 година до 10.10.2020 година съумял нелегално да добие 37 105,898 куб. м. баластра. През същия интервал от тях били отчуждени 7 902,060 куб. м. подземни благосъстояния - пясък и трошляк. Те били продадени на разнообразни компании от региона на община Петрич.

Многократно били осъществявани инспекции от контролните органи и полицията, изготвяни констативни протоколи, съставяни актове. Обвиняемият не оказвал подпомагане, проявявал надменно отношение към проверяващите и препречвал пътя на полицейските чиновници.

По досъдебното произвеждане са осъществени голям брой експертизи - съдебно-техническа, съдебно-оценителна, правосъдна строително-техническа, съдебно-счетоводна.

Предстои насрочване на разпоредително съвещание по делото.

В хода на следствието са събрани доказателства за осъществени други закононарушения - проявена занемареност във връзка с общинските парцели, разваляне на предпазена територия и на мост над река Струма.

Пресевната база на компания " Б. 2012 " ООД била построена върху общински парцели в региона на с. Дрангово. Ведно с парцел в сектора от река Струма на територията на община Петрич те попадат в предпазена територия по смисъла на Закона за биологичното многообразие. Освен това въпросната компания нямала подписани контракти за използването на тези парцели с Община Петрич, нито имала позволение за рандеман на инертни материали.

За нелегално построената пресевна база неведнъж бил сезиран кметът на община Петрич. На място били изпращани чиновници от общинската администрация, които изготвяли констативни протоколи, само че отношение не се взимало и базата по този начин и не била отстранена.

В резултат на противозаконния рандеман на подземни благосъстояния бил развален мост, построен на път Гоце Делчев - Петрич - Граница Северна Македония. Съоръжението се оказало подкопано, вследствие на което водите на реката удряли непосредствено устоите на моста, износвало се речното дъно, фундаментите на стълбовете се оголвали и нямали контакт със земната основа.

Материалите, касаещи тези действия, са отделени в нова кореспонденция и са изпратени по подготвеност в Окръжна прокуратура - Благоевград.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР